Nyheter

De grønne trekker seg fra regjeringen i Irland

– Vår tålmodighet har tatt slutt, sier partileder.

De grønne trekker seg fra koalisjonsregjeringen i Irland. Dermed blir trolig det planlagte valget 11. mars fremskyndet.
– Vi har kommet fram til at vi ikke kan fortsette i regjeringen, sa partileder John Gormley søndag.
– Vår tålmodighet har tatt slutt, sa Gormley. De grønne velger å trekke seg etter en uke med politisk bråk i Dublin.
Lørdag trakk statsminister Brian Cowen seg som leder for det største regjeringspartiet Fianna Fáil.
Han lyste tidligere i uken ut valg 11. mars og sier han blir sittende som statsminister fram til valget.
Men etter at De grønne nå trekker seg, blir det trolig nyvalg innen kort tid. Ifølge BBC kommer statsminister Cowen trolig til å fremskynde valget til februar.

Finanslov. Cowen kan enten lyse ut valg med en gang, eller han kan be opposisjonen støtte en avgjørende finanslov og forsøke å komme til enighet om en ny valgdato.
De grønnes beslutning om å trekke seg fra regjeringen betyr at regjeringen mister det syltynne flertallet den hadde. Det vil også gjøre det vanskeligere å få vedtatt finansloven, selv om De grønne sier de fortsatt støtter den.
Fianna Fáil ba innstendig regjeringspartneren om å bli i regjering til finansloven var vedtatt. Finansloven er nødvendig for å få vedtatt budsjettet for 2011, og er en viktig del av betingelsene i lånepakken fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) Irland ble presset til å ta imot i november, melder BBC.

Mistillitsforslag. De grønne ønsker å få vedtatt finansloven så raskt som mulig, men statsminister Cowen sa søndag kveld at det er umulig å få det til innen neste helg.
Opposisjonen har varslet et mistillitsforslag til uka. Og dersom Cowen ikke overlever avstemningen, vil han bli tvunget til å gå av og lyse ut valg innen fire uker. Men statsministeren vil forsøke å overtale opposisjonen om å vente med avstemningen til finansloven er vedtatt.
Regjeringen til Cowen har presset igjennom en rekke tiltak for å redusere budsjettunderskuddet, blant annet skatteøkninger og lønns- og trygdekutt. Den inngikk en avtale med EU og Det internasjonale pengefondet IMF om et kriselån, etter først å ha avvist at internasjonal hjelp var nødvendig.

Straffet av velgerne. Opposisjonen mener betingelsene for motta hjelpen blir for kostbare for landet.
Cowen og hans parti er svært upopulære på grunn av håndteringen av landets økonomi. Meningsmålinger tyder på at Fianna Fáil vil bli straffet svært hardt av velgerne ved valget.
Fianna Fáil holdt ledervalg i forrige uke, og Cowen fikk da støtte til å fortsette. Men noen dager senere gjorde han en mislykket omstokking av koalisjonsregjeringen. Det førte til at en tredel av regjeringsmedlemmene trakk seg.
Tidligere utenriksminister Micheal Martin, som åpent utfordret Cowen for en uke siden, var raskt ute med å erklære seg som lederkandidat da Cowen trakk seg lørdag.
Finansminister Brian Lenihan er også med i kampen, ifølge rikskringkastingen RTE. Forsvarsminister Eamon O. Cuiv sier han vil undersøke om han har nok støtte i parlamentarikergruppen til å stille.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter