Nyheter

Strenge dommer mot iranske advokater

Norge er bekymret etter at advokat og fredsprisvinner er dømt.

Den iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh må sone elleve år i fengsel, mens fredsprisvinner Shirin Ebadi er ilagt en kjempebot.

– Mennesker som Sotoudeh og Ebadi spiller en avgjørende rolle i forsvaret av menneskerettighetene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han oppfordrer i en uttalelse iranske myndigheter til å sørge for at advokater og menneskerettighetsforsvarere får «utføre sitt arbeid i tråd med iransk lov og internasjonale konvensjoner».

Sjokkert. Ifølge ektemannen Reza Khandan er menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh dømt til elleve års fengsel.

– De sa i går til min kones advokat at hun er dømt til elleve års fengsel, og at hun får forbud mot å arbeide som advokat og mot å forlate Iran i 20 år. Det er sjokkerende, sa Reza Khandan til nyhetsbyrået AFP mandag.

Sotoudeh ble pågrepet i september.

Dømt for propaganda. Ifølge ektemannen er hun dømt for forbrytelser mot den nasjonale sikkerheten, propagandavirksomhet mot regimet og medlemskap i Human Rights Defenders' Centre, en organisasjon som er ledet av fredsprisvinner Shirin Ebadi.

Bakgrunnen for saken er ifølge AFP blant annet at Sotoudeh har latt seg intervjue av utenlandsk presse.

Hun har også forsvart personer som ble pågrepet i forbindelse med uroen etter det omstridte presidentvalget i Iran i 2009.

Fredsprispenger. Mandag ble det også klart at fredsprisvinner og Sotoudehs klient Shirin Ebadi er felt av iransk rettsvesen. Hun må betale 7 millioner kroner for å ha unnlatt å betale skatt av prispengene, skriver Nettavisen.

En iransk statsadvokat skal ha besluttet å konfiskere alle Ebadis eiendeler. Den iranske påtalemyndigheten beskylder ifølge avisens kilder Ebadi for å ha unndratt skatt av blant annet fredsprispengene hun mottok i 2003, et beløp på 10 millioner svenske kroner.

Ebadi er dømt til å betale over 7 millioner kroner i skatt, hvorav mesteparten er straffeskatt, ifølge Nettavisen.

Ebadi fikk i 2009 konfiskert nobelmedaljen, noe regimet knyttet til skattesaken. Ebadi kalte forklaringen for løgn og så konfiskeringen som et nytt forsøk på å bringe henne til taushet.

Ifølge iransk lov skulle det ikke betales skatt av slike prispenger, framholdt hun da.

– Forverret situasjon. – Dommene mot fredsprisvinner Shirin Ebadi og advokat Nasrin Sotoudeh viser at situasjonen for iranske menneskerettighetsforsvarere er blitt kraftig forverret, sier utenriksminister Støre.

Skattekravet overstiger ifølge Ebadi verdien av all hennes eiendom og vil derfor i praksis gjøre det umulig for henne å returnere til sitt hjemland, heter det i en uttalelse fra Støre.

Han mener dommene mot Sotoudeh og Ebadi føyer seg inn i et mønster av en stadig sterkere forfølgelse av iranske menneskerettighetsforsvarere.

– En rekke advokater er blitt fengslet den siste tiden, og det er i dag svært vanskelig å arbeide med menneskerettigheter i Iran, sier Støre. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter