Nyheter

Utvalg skal kartlegge overgrep mot romanifolket

Skal se på politikk og tiltak overfor folkegruppen.

Et eget utvalg ledet av professor Asbjørn Eide skal kartlegge hvordan romanifolket (taterne) er blitt behandlet i Norge. Svaret kommer ikke før tidligst mot slutten av 2013.

Utvalget ble satt ned i statsråd fredag. Det skal jobbe med å kartlegge de faktiske forhold når det gjelder politikk og tiltak overfor romanifolket fra norske myndigheter, organisasjoner og virksomheter siden midten av 1800-tallet og fram til i dag.

Det skal dokumenteres hvilke konsekvenser politikken har hatt både for enkeltpersoner og for romanifolket i Norge som helhet. Funnene skal vurderes i lys av norsk lovgiving og de folkerettslige forpliktelsene som Norge var og er bundet av.

– Observatører fra romaniorganisasjonene skal følge utvalgets arbeid og være diskusjonspartnere, heter det i en pressemelding fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

– Romanifolket har blitt utsatt for en rekke overgrep opp gjennom historien. Nå skal vi dokumentere hva som har skjedd og få en samlet fremstilling som grunnlag for videre forsoning og bevaring av romanifolkets kultur. Jeg er glad for at vi har med oss romaniorganisasjonene i dette viktige arbeidet, sier statsråd Rigmor Aasrud (Ap) i en pressemelding.

I et faktaark fra departementet heter det at norsk romani-/taterpolitikk fra slutten av 1800-tallet og til midten av 1980-tallet hadde som mål å avvike «omstreifervesenet». Politikken førte til overgrep med blant annet tvangssterilisering, bortsetting av barn, plassering i Svanviken arbeidskoloni i Finnmark og forbud mot å ha hest.

I 1999 ga norske myndigheter en offisiell unnskyldning for de overgrep gruppen hadde vært utsatt for.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter