Nyheter

KrFU-topp: ‘Lagsmøtenekt skyldes ønske om avkristning’

Kraftige reaksjoner etter at skoleelever nektes å holde skolelagsmøte i storefri.

Nestleder i KrFU, Lina Bringsli, reagerer kraftig på at elevene ved Tjodalyng skole i Larvik nektes å holde skolelagsmøte.

KrFU-nestlederen er fylkestingskandidat i Vestfold, og hun kjenner flere av de 50 lagsungdommene som har fått beskjed av enhetslederen for oppvekst i Larvik kommune, Sissel Gro Johnson, at de ikke lenger får lov å holde skolelagsmøter i storefri.

– Det er et helt uakseptabelt forbud. Skolen har ikke bare med utdannelse å gjøre, den er også en stor del av livet. Derfor må elevene få snakke om troen sin. Det burde også vært flere prester som kom på besøk for å snakke med elevene om ikke-materialistiske ting. Jeg tror faktisk det ligger et ønske om avkristning bak forbudet, sier Lina Bringsli.

LES MER: Kaster ut skolelag

Utfordrer ordføreren. Hun mener enhetsleder Sissel Gro Johnson er på villspor når hun begrunner skolelagsnekten med fare for segregering i skolen. Tvert om tror hun en åpen dialog om tro, skaper større åpenhet.

I følge Lina Bringsli nøyer ikke Sissel Gro Johnson seg med å foreslå at lagsmøtene blir lagt til en kirke, hun ser helst at de også der drev med andre ting enn forkynnelse.

– Den uttalelsen i Østlandsposten, sammen med hele problematikken, gjør at ordføreren i Larvik nå må komme på banen. Jeg vil bidra til det så godt jeg kan, sier politikeren som mener det burde være en selvfølge å kunne dyrke ulike meninger i et demokrati.

DEBATT: Hva mener du om at elevene ved Tjodalyng skole i Larvik nektes å holde skolelagsmøte? Fortsett debatten på verdidebatt.no.

Religionsdialog. Leder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjonder, Bjarne Dæhli, mener fritidstilbud som for eksempel lagsmøter, er et nyttig supplement til undervisningsopplæringen.

– Det vil stimulere elevenes samfunnsengasjement og livskvalitet. For å kunne være med på en religionsdialog, som er viktig i et multireligiøst samfunn, bør man være trygg på sin egen tro.

I eksemplet fra Larvik, oppfatter han at et elevers religiøse engasjement, som her er knyttet til Laget, blir sett på som et uromoment.

– Jeg mener skolen er tjent med at elevene også får drive med utenomfaglige ting de er opptatt av i skoletiden. Det skal ikke neglisjeres til noe man kan gjøre på fritiden hvis man ikke har noe bedre å foreta seg.

Kurs i andakt. Bjarne Dæhli forteller at han i sakens anledning tok en telefon til Laget, og foreslo at de i stedet for å kalle det andakt, skulle kalle det kurs i å holde andakt.

– Da ville man vært godt innenfor reglene for slik aktivitet i skolen, slik det er beskrevet i Stortingsmeldingen for 2001-2002 og Frivillighetsmeldingen for 2007. Jeg kom med forslaget mest for å vise hvor uklart dette regelverket er, som tross alt handler om noe så viktig som frivillighetens kår i skolen, sier Dæhli.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter