Nyheter

Ber regjeringen bla opp erstatning

Et samlet Storting ber regjeringen gi kirkefond millioner i erstatning for tapte inntekter.

Etter at regjeringen i mai gikk på et sviende nederlag i høyesterett om billigsalget av festetomter tilhørende Opplysningsvesenets fond (OVF), fremmet OVF i juli et kraftig erstatningskrav:

Rundt en halv milliard i kompensasjon for tapte inntekter.

I november svarte regjeringen med å bla opp 320 millioner i erstatning til kirkefondet. Men kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) kom ikke med penger som dekket de framtidige tapene OVF vil lide som følge av at omtrent 2.000 festekontrakter som var oppregulert etter år 2002, fikk nedsatt festeavgiftene. OVF har regnet ut at dette utgjør rundt 160 millioner kroner.

LES OGSÅ: Lønning: Ikke et vanlig arbeidsuhell

Rettssaker. Direktør Egil Sundbye i OVF mener at det ville være problematisk å oppregulere disse festeavgiftene igjen.

– Dersom de blir oppjustert igjen, kan vi vente at tomtefestere vil gå til retten for å bestride oppreguleringen. Vi kan i så fall vente mye støy om disse sakene i mange år framover, sa Sundbye.

Innstilling. Nå kommer et samlet Storting OVF i møte. Dette skriver alle partiene i innstillingen til kirkebudsjettet for 2011:

«Komiteen viser til at det er viktig å oppnå enighet med Opplysningsvesenets fond om størrelsen på tapet som skal erstattes, for å unngå en situasjon hvor nytt søksmål om disse forholdene blir aktuell. Komiteen legger til grunn at staten hurtigst mulig og fullt ut kompenserer Opplysningsvesenets fond de påførte tap som følge av instruksen.»

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter