Nyheter

India: Flere tusen jaget med ild

Myndigheter leide mob til å fjerne folk som ulovlig har ryddet boplassar.

To tusen santal- og borofamilier i India ble hjemløse da myndighetene brente ned landsbyene deres. Aksjonen skjedde 30. og 31. oktober i år.

Normisjon ønsker nå å gi nødhjelp til menneskene som har havnet i en fortvilet situasjon.

Tvang. Innbyggerne i flere landsbyer i Assam i India kunne ikke forsvare seg da myndighetene tvangsevakuerte dem. Myndighetene hadde, ifølge Lutheran World Service, hyrt en mobb til å jage santalene og boroene i dette området, og de brente ned hjemmene deres. Lutheran World Service driver et større prosjekt for å rehabilitere flyktninger i dette området. Normisjon støtter dette prosjektet med bistandsmidler.

Kirker og skoler ble også brent ned. melder Lutheran World Servive. De som viste motstand, ble arrestert. Ingen omkom, men noen ble skadet, blant annet en to år gammel gutt.

Normisjon ønsker nå å hjelpe de hjemløse, men trenger tillatelse fra myndighetene før de kan gi hjelpen.

- Helt forferdelig. Normisjons Oddvar Holmedal forklarer nedbrenningen med at området var jungelområde, som egentlig tilhører myndighetene.

– Men en del av disse familiene har bodd her siden 1965, forteller Holmedal. Han var tidligere misjonær i India. Nå arbeider han ved Normisjons internasjonale avdeling.

Det var en stor etnisk konflikt mellom santalene og boroene fra 1996 til 1998. Da havnet en kvart million mennesker i flyktningleirer.  Bakgrunn for konflikten var blant annet at boroene ønsket en egen boro-stat. De har, poengterer Holmedal, ikke fått en egen stat, men de har fått et større området der de styrer.

Flyttet tilbake. Fra 2003 begynte flyktningene å flytte tilbake til landområdene sine.

- Men de som bodde i jungellandsbyene kunne ikke flytte tilbake. Myndighetene ville ikke ha dem der, men gav dem heller ikke alternative løsninger, forteller Holmedal.

Etterhvert flyttet de tilbake, og nå, noen år etter, bestemte myndighetene å gjøre noe med det, og det på brutalt vis.   Holmedal sier at det er «helt forferdelig at myndighetene kan gjøre noe sånt». Han sikter til nedbrenning av landsbyene og det uten at innbyggerne tilbys nye hjem og boplasser.

Nødhjelp. Det er boroene som styrer i området, men evakueringsaksjonen rammet også boroer.   Av de 2.000 familiene som ble hjemløse, er cirka en fjerdedel boroer, resten santaler.

Normisjon har allerede i flere år hatt et rehabiliteringsprosjekt for flykningene i Assam. Dette Norad-støttede prosjektet handler blant annet om å skape forsoning mellom de to folkegruppene.

Normisjon har fått grønt lys fra Bistandsnemnda til å omdisponere endel penger til nødhjelp til disse som nå er rammet. 400.000 norske kroner kan brukes til mat og presenninger. Men mmyndighetene har på sin side ikke gitt grønt lys til å slippe til nødhjelp.

Holmedal er redd for at denne tvangsevakueringen kan vøre fyrstikken som får en større konflikt mellom boroene og santalene til å blusse opp igjen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter