Nyheter

Gir 320 millioner til kirkefond

Opplysningsvesenets fond krever rundt en halv milliard i kompensasjon for tapte inntekter. Regjeringen blar opp 320 millioner. Kirkefondet frykter rettssaker.

Direktør Egil Sundbye i Opplysningsvesenets fond (OVF) er fornøyd med at regjeringen erstatter tapene som OVF led da festekontrakter ble innløst til underpris.

– Vi er fornøyd med del én av kompensasjonen og regner med at saken blir behandlet i Stortinget før jul og at pengene utbetales OVF før nyttår, sier Sundbye.

I proposisjonen til Stortinget, som passerte Kongen i statsråd i går, er denne delen av tapene anslått til 280 millioner kroner, hvilket er i tråd med kravet fra OVF. Med noen småposter i tillegg er forslaget å erstatte disse tapene på 320 millioner kroner.

Tap. Regjeringen har derimot ikke tatt stilling til de framtidige tapene OVF vil lide som følge av at cirka 2.000 festekontrakter som var oppregulert etter år 2002, fikk nedsatt festeavgiftene. Departementet har signalisert at avgiftene kan oppreguleres. OVF har gått imot å oppregulere disse avgiftene igjen og har tallfestet disse tapene til om lag 160 millioner kroner.

– Det ligger i proposisjonen at regjeringen eventuelt vil komme tilbake til erstatninger for disse framtidige tapene, sier Sundbye.

Han noterer seg at dersom regjeringen skulle bestemme seg for at festeavgiftene skal oppreguleres igjen, blir det ikke tap som skal erstattes.

– Vi har ment at det er problematisk å oppregulere disse festeavgiftene igjen. Dersom de blir oppjustert igjen, kan vi vente at tomtefestere vil gå til retten for å bestride oppreguleringen. Vi kan i så fall vente mye støy om disse sakene i mange år framover, sier Sundbye.

Vakt. Høyres kirketalsmann Svein Harberg og lederen av Stortingets konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), har i lang tid vært «vaktselskap» på Stortinget for at Opplysningsvesenets fond (OVF) skulle få kompensasjonen på plass.

Rett før sommeren fremmet Harberg hasteforslag i Stortinget om umiddelbart å fjerne den grunnlovsstridige OVF-paragrafen. I debatten jaget Anundsen kirkestatsråden for å få bevilget erstatningskroner til kirkefondet.

– Om det nå er enighet om dette, så er det svært bra. OVF må da få utbetalingen så fort som mulig, for dette burde vært ordnet lenge før, sier Anundsen som i forrige stortingsperiode var Frps kirketalsmann. Han forutsetter at alle tapte kroner kommer tilbake til fondet.

Regnestykke. Høyres Harberg er også glad for førjulsbevilgningen, så sant den er gjort i forståelse og dialog med OVF.

– Ingenting er bedre enn at fondet nå får tilbake penger som den gamle paragrafen tok. Jeg registrerer at det er uklarhet om hva slags fremtidige tap OVF fortsatt vil ha. Også den delen av regnestykket bør nå bli sluttført og da i forståelse med kirkefondet.

Harberg finner grunn til å etterlyse ny lovparagraf som erstatning for den Høyesterett dømte ugyldig.

– Den venter vi fortsatt på, og i lys av erstatningen burde jo den også komme snart, sier han.

– Det er ingen stor jobb. Det tar departementet fem minutter å lage den, uttaler Anundsen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter