Nyheter

Etterlyser lekfolk som gudstjenesteledere

Nils-Tore Andersen: Vigsle leke gudstjenesteledere som kan steppe inn og avlaste prestene.

TØNSBERG: Slik vil avtroppende kirkerådsleder Nils-Tore Andersen unngå gudstjenestenedgang eller messefall i Den norske kirke. Han mener at biskopene her «nærmest har et ubrukt potensial til menighetenes beste».

– Det er underlig at man ikke ønsker å utrede et opplegg med leke gudstjenesteledere, mens man sender ut til menighetene svært unge teologiske studenter uten særlig erfaring som ferieavløsere, sa Andersen i leders tale ved åpningen av Kirkemøtet i Tønsberg søndag kveld.

Viktigere enn Trondheim. Flytting av Samisk kirkeråd fra Oslo til Troms er «langt viktigere for kirke og samfunn, langt rimeligere og langt mer etter kirkens eget ønske, enn å plassere den tolvte biskopen i Trondheim», sa Kirkerådets lederen.

– Når regjeringen klarte det kunststykket, så må den kunne klare å gi økonomisk dekning for å flytte Samisk kirkeråd til Tromsø, sa Andersen som etterlyste økonomisk støtte fra departementet til å gjennomføre flyttingen til Tromsø.

Uten honorar. Han berørte også spørsmålet om godtgjørelse til Kirkerådets medlemmer:

– Min takk går til Kirkerådets medlemmer som uten honorar, ærede statsråd, har lest 18 til 20 fullstappede ringpermer med sakspapirer og vært godt forberedt til samtlige møter, over 60 møtedager i denne fireårsperioden, sa Andersen, som denne uka takker for seg som leder i Kirkerådet.

I sin siste ledertale advarte han kirken mot kritikk av åndelig nysgjerrighet blant folk:

– Det er en økende åndelig nysgjerrighet i det norske folk, men ikke alltid i tråd med kirkens lære. Dette må vi møte på en positiv måte. Folk som snakker om sine åndelige erfaringer må bli møtt med åpenhet og respekt av kirken. Det vi minst av alt trenger, er en kritikk av åndelig nysgjerrighet blant folk. Kirkeledere og prester skal veilede søkende mennesker, og ikke nøye seg med å avvise dem man mener tar feil, understreket Andersen.

Han utfordret kristne til mer «frimodighet og troens begeistring»:

– I Den norske kirke er det ikke sjelden en underlig sjenanse for å vedkjenne seg sin dåp og sin tro. Hvorfor er vi så tilbakeholdne med å fortelle andre om vår tro på Jesus Kristus? spurte kirkelederen.

Tydelig kirke. Han etterlyste en klarere kirkens røst i samfunnsdebatten.

– I kampen om ekteskapet hadde Kirkemøtet en tydelig høringsuttalelse imot forslaget til ny ekteskapslov. Nå håper jeg at Bispemøtets samlivsutvalg kan gi oss frimodighet til å bli en tydelig kirke i samlivsspørsmål generelt. Det er viktig at Den norske kirke taler med én løst i viktige samlivsetiske spørsmål, og ikke i elleve ulike utgaver. Det bør konfirmanter og foreldre kunne kreve av vår kirke, sa kirkerådsleder Nils-Tore Andersen i sin tale på Kirkemøtets åpningsmøte.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter