Nyheter

Kongsvingerbanen åpnes mandag

Avsporet tog ryddet bort.

Ulykkesstedet ved Skotterud stasjon der stockholmstoget sporet av fredag, skal være ryddet og klart for togtrafikk mandag ettermiddag.
– Det gjenstår en del reparasjonsarbeid på sporet og med kjøreledningen som gir strøm til lokomotivet. Men vi tar sikte på at Kongsvingerbanen kan åpnes for trafikk mandag ettermiddag, sier pressevakt Inge Hjertaas i Jernbaneverket til NTB.
Det har blitt arbeidet på spreng natt og dag gjennom hele helgen for å få flyttet passasjervogner og reparert skinnegangen på stedet der stockholmstoget med 280 passasjerer om bord sporet av fredag ettermiddag. Begge de to vognene som sporet av, skal nå være flyttet til siden av sporet.
De tre vognene som ble stående på sporet, ble i løpet av helgen tatt inn til Kongsvinger. Lokomotivet skal nå fraktes til Sverige.

LES MER: – Tretthetsbrudd i hjul årsak til togavsporing

Feil på hjul eller skinne. Årsaken til den dramatiske togavsporingen ved Skotterud stasjon kan være et tretthetsbrudd i det ene hjulsettet eller feil med selve skinnene, mener Havarikommisjonen.
– Det er funnet feil på et hjul som rett og slett har sprukket. Årsaken til at hjulet har sprukket, vet vi ikke. Vi har derfor ikke kommet fram til en fullstendig årsak til togavsporingen ennå, sa direktør Grete Myhre i Statens havarikommisjon for transport til NTB lørdag.
Havarikommisjonens folk er ferdig med innhenting av informasjonen de trenger på ulykkesstedet, og har tatt med seg hjul og deler av skinner for metallurgiske analyser på laboratorium.
– Vi må se om denne sprekken er forårsaket av materialtretthet eller om det er noe galt med skinnene, eller om det er andre forhold, sier Myhre.

LES MER: Minst 37 til sykehus etter togvelt

Ingen alvorlig skadd. Ulykkestoget, som tilhører det svenske togselskapet SJ, kjørte fra Oslo S klokken 15.49 fredag og var på vei til Stockholm da det sporet av 200 meter øst for Skotterud stasjon. Meldingen om ulykken kom klokken 17.42.

Lokomotivføreren har forklart at han kjente et rykk i toget noen minutter før det sporet av. Ferdskriveren er sendt til Sverige for undersøkelse.
I alt ble om lag 40 passasjerer sendt til sykehus, men ingen ble alvorlig skadd i den dramatiske togavsporingen.
Helt siden 14. august har det pågått vedlikeholdsarbeid på Kongsvingerbanen. Arbeidet skal etter planen vare fram til 17. oktober, og i tidsrommet mellom klokken 7.40 og 14.30 har passasjerer blitt fraktet med buss mellom Kongsvinger og Charlottenberg over grensen.
Første tog kommer derfor ikke til å passere ulykkesstedet før etter klokken 14.30 mandag ettermiddag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter