Nyheter

– Herland bør ignoreres

– Hun er en svovelluktende, kristenreaksjonær fanatiker, mener universitetslektor.

I kjølvannet av prinsesse Märtha Louises uttalelser om kontakt med de døde, kalte religionshistoriker Hanne Nabintu Herland prinsessen en heks.

– Vi kan ikke tolerere at prinsesse Märtha Louise står frem som heks og spiritist som maner ånder, uttalte hun til TV 2 Nyhetskanalen.

Nå går Anne Kalvig, universitetslektor i religionsvitenskap på Universitetet i Stavanger, til angrep på Herland, og ber pressen ignorere henne. I en VG-kronikk skriver Kalvig at:

Herland ikke er religionsforsker, ikke vitenskaplig ansatt og har en master i religionsvitenskap med tema islamisering i Kenya.

Herland er en kristenreaksjonær fanatiker.

– Vi får håpe hennes grove uttalelser om prinsessen kan åpne øynene til journalistene slik at de snart kan sniffe inn svovellukten av Herlands kristenreaksjonære fanatisme og forholde seg bevisst til denne, sier Kalvig til Vårt Land.

LES OGSÅ: Herland tar oppgjør med grenseløs sex

Fordummende. Hun mener Herland fordummer debatten, og er bekymret for ryktet til fagfeltet religionsvitenskap etter uttalelsene hennes.

– Jeg blir flau og forskrekket over at folk skal tro at dette er religionsvitenskap. Herland har iscenesatt seg selv som samfunnsdebattant, men hvis vi ser på hva hun egentlig sier, er det på et faglig veldig lavt nivå, sier Kalvig.

Universitetslektoren mener Herland bidrar til å rive ned det som var bygd opp av kunnskap om nyreligiøstet i befolkningen. Hun mener fagfolk har vegret seg for å «gå ned på Herlands nivå og ta til ordet mot henne», men mener det nå er på tide at noen sier ifra.

– Hun later som det er faglig tyngde i det hun kommer med, men egentlig er det bare tullprat, sier hun.

LES OGSÅ: Nabintu Herland på topp 10

Utfordrer eliten. Hanne Nabintu Herland slår kraftig tilbake mot Kalvig i en VG-kronikk, som også er lagt ut på verdidebatt.no. Til Vårt Land sier hun at de representerer to forskjellige faglige trender innen religionshistorien.

– Den akademiske eliten har godt av å bli utfordret av argumenter. Vi må få lov til å sitere tradisjonell kristen tenkning i Norge, definisjonen på hva som er rett og galt, uten at man skal bombarderes av personangrep av den grunn. Kalvig synes det er greit med spiritisme, det synes ikke jeg, parerer Herland.

– Rasende. På kritikken fra Kalvig om at hun mangler faglig tyngde, svarer Herland at ikke alle kommentatorer i media er ansatt ved norske universiteter. Hun mener at det ikke kan være slik at bare ansatte ved norske universiteter som skal få komme til orde.

– Jeg har stor forståelse på at Kalvig blir rasende på meg når jeg utfordrer det kulturradikale og religionsfiendtlige hegemoniet som har preget samfunnsforskningen de siste 40 årene, sier hun.

LES MER: Hanne Nabintu Herlands kronikk

Karakterdrap. På verdidebatt tar også Hans Aage Gravaas til motmæle mot Anne Kalvig. Han skriver at hennes «hersketeknikk og utilslørte forsøk på karakterdrap og faglige devaluering av Hanne Nabintu Herland  i VG  er for meg et eksempel på sistnevnte.»

Han fortsetter: «Vi oppfordres til å slutte å lytte til Herland. Jeg for min del vil forbeholde meg retten til å lytte til hvem som helst når jeg vil. Herland er en svært aktiv skribent, og jeg veksler mellom å være i varierende grad enig og uenig med henne alt etter hva hun uttaler seg om. Slik må det være. Det er argumentene som teller og ikke hvem som uttaler seg. For meg har Kong Salomo og Jørgen Hattemaker samme verdi.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter