Nyheter

Ulike versjoner om pengebeviset

POT-spaneren som fortalte at overvåkingspolitiet fabrikkerte pengebeviset mot Arne Treholt, kom med nye opplysninger i avhør tirsdag.

Samtidig sier pensjonert UD-topp at han så pengebilder et halvt år før Treholt ble pågrepet.

Den tidligere spaneren som forrige uke gikk ut med historien om fabrikkerte bevis og ulovlig videoovervåking av Treholts leilighet, ble tirsdag avhørt i to timer av førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

– Eksspaneren gjentok i avhøret hovedtrekkene i det han tidligere har sagt til Aftenposten. Men han kom også med nye opplysninger om ulovlige metoder som overvåkingspolitiet benyttet seg av, sier advokat Bendik Falch-Koslung til Aftenposten.

Falch-Koslung var med på avhøret som ble gjennomført i Økokrims lokaler. Deretter anmodet riksadvokat Tor-Aksel Busch Gjenopptakelseskommisjonen om å ta over etterforskningen av påstandene om forfalskning av pengebeviset.

Så andre bilder. Den tidligere POT-spaneren har fortalt at etterforskningslederen en dag meddelte at han skulle gå til banken for å låne dollar for å ta et bilde. Dette skal ha skjedd etter at Treholt ble arrestert, men før rettssaken.

Tidligere departementsråd i Utenriksdepartementet, Kjell Eliassen, sier til Vårt Land og VG at han så pengebilder i Treholt-saken allerede i 1983, et halvt år før Treholt ble pågrepet.

Men, sier han til Vårt Land, pengebildene som er vist fram nå, er noen andre enn dem politiet la fram på orienteringsmøtene som POT hadde med Eliassen og daværende utenriksminister Svenn Stray.

LES OGSÅ: Hele Vårt Lands intervju med Kjell Eliassen i vår papiravis.

Eliassen vil ikke mene noe om hvorfor det i så fall eksisterer flere versjoner av pengebevis-bilder, bortsett fra at «det er mange underlige ting som nå foregår».

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og PST ble i forrige uke kontaktet av Eliassen som fortalte det han husker. Qvigstad sier til VG at han ikke har noen kommentar til Eliassens opplysninger.

– Horribelt. Tidligere politiinspektør i POT, Leif Seljesæter, mener påstandene om at det ble jukset med pengebeviset, er horrible.

Seljesæter sier til Aftenposten at han var i kontakt med Qvigstad allerede mandag, men han vil ikke utdype hva han har forklart.

Imidlertid er Seljesæter klar på at han ikke fester lit til påstandene om at pengebeviset i Treholt-saken ble fabrikkert av POT.

– Hvis det hadde blitt snakk om å gjøre noe med pengebeviset, ville jeg ha fått vite om det. Jeg synes påstandene er helt horrible, sier Seljesæter, som ble en del av etterforskningsteamet fra Treholt ble pågrepet i januar 1984.

Ørnulf Tofte, som leder etterforskningen mot Treholt, avviser påstandene om bevisjuks og holder fast på sine tidligere uttalelser til NTB om at påstandene er «usanne og hårreisende» og «i beste fall fremsatt mot bedre vitende».

Spesiell anmodning. Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker vil være samlet når den tar stilling til anmodningen fra Busch om å gå inn i vurderingen av pengebevisets holdbarhet.

– Dette er spesielt. Kommisjonen har ikke fått noen lignende anmodning tidligere. Derfor må hele kommisjonen sammen behandle anmodningen, sier kommisjonens leder Helen Sæter til NTB.

Kommisjonen samles torsdag og fredag. Sæter regner derfor med å kunne svare Riksadvokaten i løpet av uka, etter å ha innhentet synspunktene til advokat Harald Stabell og Arne Treholt selv.

Dersom det blir åpnet undersøkelser, vil materialet fra Lasse Qvigstads undersøkelser så langt, inkludert tirsdagens avhør av eksspaneren, bli oversendt dit.

– Maktarroganse. Busch mente tirsdag at habilitetsspørsmålene knyttet til ham selv og Qvigstad nå er satt i bero – inntil Gjenopptakelseskommisjonen eventuelt bringer nye fakta på bordet.

Samtidig uttalte han blant annet at det er en myte at pengebeviset var sentralt i saken mot Treholt, og han hevdet at Treholt ville fått 20 års fengsel selv uten pengebeviset mot ham.

Dette fikk Treholt til å slå tilbake:

– Selv 20 år etter at jeg slapp ut fra fengselscella, er det ingen vilje til selvransakelse eller ydmykhet fra påtalemaktens side. Tonen fra riksadvokaten er en ovenfra-og-ned-holdning og et uttrykk for maktarroganse, sa Treholt til flere medier.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter