Nyheter

Storberget åpner for Treholt-gransking

Justisminister Knut Storberget (Ap) mener regjeringen bør vurdere å opprette egen gransking knyttet til de siste avsløringene i Treholt-saken.

– Alle påstander som nå kommer vedrørende Treholt-saken viser at dette er en svært alvorlig sak. Jeg forutsetter at påtalemyndigheten gjør alt den kan for å komme til bunns i dette. Både med hensyn til gjenopptakelse, dersom det skal være aktuelt, men også for å kartlegge historisk sett hva som er feil, sier Storberget til NRK.

Han utelukker ikke at regjeringen kan iverksette en ny gransking.

– På bakgrunn av de siste avsløringene i Treholt-saken utelukker jeg ikke at regjeringen kan iverksette en gransking, særlig med hensyn til å kartlegge ulovlig metodebruk. Jeg vil ikke ha flere skjeletter i skapene, sier justisministeren.

– Bedt om å manipulere. Mandag skriver Aftenposten at Steven Elgesem, tidligere eier av en fotobutikk, hevder overvåkingspolitiet tidlig på 1980-tallet ba ham manipulere et bilde slik at Arne Treholt figurerte med KGBs norske toppsjef. Han har tatt kontakt med Treholts advokat Harald Stabell og ønsker å forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen og påtalemyndigheten.

Elgesem, som på den tiden allerede hadde et samarbeid med daværende PST, takket nei til det ekstraordinære oppdraget, angivelig fordi oppdraget var så krevende at det ville involvert en dyktig ansatt som på den tiden var aktiv i AKP-ml.

– Uavhengig gransking. I helgen fortalte en tidligere PST-overvåker til Aftenposten at pengebeviset i Treholt-saken ble fabrikkert av etterforskningslederen i saken.

Kåre Willoch (H), som var statsminister da Treholt ble arrestert i 1984 og dømt for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak i 1985, sier at påstandene er så alvorlige at det må føre til en uavhengig gransking.

– Men påstandene er ganske alvorlige, det er forsiktig uttrykt. Når det er så alvorlig, må det bli grundig undersøkt, sier 81 år gamle Willoch til avisen.

Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) deler oppfatningen. Jagland tok initiativet til Lund-kommisjonen i 1994, som avdekket irregulær virksomhet i overvåkingspolitiet.

– Vi trenger en ny uhildet gjennomgang. Ingen andre enn uhildede personer kan nå fortelle oss hva som er sant eller usant i denne saken, sier Jagland til Dagsavisen.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch ber alle tidligere etterforskere i PST om å ta kontakt dersom de vet noe om pengebeviset.

– Er det feil eller mangler med penge- og koffertbeviset, så er vi også lurt opp i stry, sier Busch som var i aktoratet i straffesaken mot Treholt på 1980-tallet

Habilitetsdiskusjon. I løpet av helgen har Arne Treholt selv i flere intervjuer med ulike medier stilt spørsmål ved habiliteten til riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

Treholts advokat Harald Stabell sier at han nå først og fremst konsentrerer seg om påstander om fabrikkering av bevis, ulovlig overvåking av Treholts leilighet på Frogner og spørsmål om gjenåpning av saken.

Men flere andre engasjerer seg i diskusjonen om habiliteten til de to, som var i aktoratet i straffesaken mot Treholt.

Lederen av Stortingets justiskomité Per Sandberg (Frp) sier til VG Nett at justisministeren må gripe inn og be to de trekke seg fra arbeidet med Treholt-saken.

Jussprofessor Eivind Smith og professor Trond Nordby har uttalt at de to bør tas av saken, mens to de selv avviser problemstillingen.

Kåre Willoch sier at spørsmål om inhabilitet ikke bare er et spørsmål om juss, men at det også har å gjøre med troverdighet.

Se en fullstendig gjennomgang av hva Treholt-saken dreier seg om på VG Nett.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter