Nyheter

Skoler krymper høstferien

I Levanger vil rektor holde trykket oppe i høstsemesteret og forebygge at elever går passive hjemme mens foreldrene jobber.

Fem dager skolefri med helg før og etter gir hele ni dagers ferie, og er ikke hva elever trenger i slutten av mørke oktober. Det mener rektor Torje Munkeby og lærerkolleger ved Åsen barne- og ungdomsskole i Levanger. I høst har skolen besluttet å korte høstferien til fem dager, fra onsdag 20. til søndag 24. oktober.

Det ga skolen omtale i Trønder-Avisa i sommer.

Ifølge utdanningsdirektør Petter Skarheim er Åsen skole ikke den eneste som krymper høstferien.

– Vi har ikke noen systematisk oversikt, men vet at det foregår en god del steder, sier Skarheim til Vårt Land.

Læringstrykk. – Vi har bra læringstrykk på høsten, forklarer rektor Torje Munkeby i Levanger når han skal forklare revisjonen av skoleruta.

Han viser også til at været og dagslyset ikke er ideelt for utstrakt ferie. Det blir fort mørkt, det kan like gjerne snø som regne, og når de fleste foreldre er i jobb, blir det vanskelig for barna å fylle dagene.

– Det blir fort mye data-aktiviteter og tv-titting hjemme, mener rektoren.

Hadde ferien kommet noen uker tidligere, hadde været sannsynligvis vært bedre. I så tilfelle kunne skolen ha vurdert standard høstferie også i år. Men ferien er uansett en forstyrrelse ved oppstarten av skoleåret, fastholder rektor.

– Ni fridager på rappen tar elevene ut av rutinen og rytmen som de akkurat er kommet inn i, sier han.

Sommerfri. I tillegg til kortere høstferie har Åsen barne- og ungdomsskole utsatt fylkeskommunens foreslåtte juleavslutning med fire dager. De opparbeidede dagene gis i stedet som fri i juni.

– Da er læringstrykket lavt. Dessuten har ungene større behov for fri.

Munkeby har ikke fått mange tilbakemeldinger fra foreldre på omleggingen. Det tolker han som at de fleste er tilfredse med endringene.

Ved Karlebotn skole i Nesseby i Finnmark har de nøyd seg med fem dagers høstferie så lenge rektor Berit Ranveig Nilssen kan huske.

– Vi sender skoleruta på høring, og foreldre her ønsker ikke en hel uke, sier Nilssen til Vårt Land.

August-fri. Hun forteller at ordningen er den samme over stort sett hele Øst-Finnmark. Den korte høstferien kompenseres med to ekstra fridager i august, tradisjonelt sett den beste måneden i landsdelen. At oktober både er tid for reinsamling, rypejakt og elgjakt rokker ikke ved avgjørelsen.

– Nei, for det er også en del som ikke jakter, og foreldrene har ikke anledning til å ta seg fri, forklarer Nilssen.

– Positivt. Utdanningsdirektør Petter Skarheim viser til at norske kommuner står fritt til å fastsette ferie innenfor visse rammer gitt i opplæringsloven. Det er ingen plikt verken til høst- eller vinterferie.

– Skolens faglige innhold bør være det styrende for hvordan feriene legges opp. At skoler gjør egne endringer, viser at de har et gjennomtenkt forhold til undervisning og forholdet mellom skole og fritid. Det er positivt, mener Skarheim.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter