Nyheter

Vil ikke dusje

Å dusje eller ikke dusje? Svaret er nei for stadig flere unge.

De siste årene har det blitt et økende problem at ungdom ikke vil dusje nakne sammen etter gymtimen eller i svømmehallen. Da NRK Puls kontaktet alle landets ungdomsskoler tidligere i år, fortalte 70 prosent av skolene som svarte, at elevene dusjet med undertøyet på. Mange fortalte også at elevene ikke dusjet i det hele tatt. Noen ungdommer bruker parfyme i stedet for å dusje, og det er ikke uvanlig at jentene slår av lyset i dusjen.
Økende kroppspress og angst for at noen skal ta bilde av deg naken og publisere det på nettet, får mye av skylda for dusjvegringen. Men finnes det noe man kan gjøre med problemet?

Informasjon hjelper. I fjor høst hadde 13 badeland over hele landet en kampanje som skulle få de besøkende til å dusje uten badetøy før de hopper i bassenget. Risenga svømmehall i Asker var et av anleggene som var med på kampanjen, og daglig leder Inger Christiansen Bagle forteller at den har vært vellykket, men problemet må følges opp kontinuerlig. 
– Kan dere tvinge folk til å dusje?
– Ja, egentlig kan vi det. Reglene i badeanlegget sier at du skal dusje, og de som ikke følger reglene, kan vi bortvise. Nå bruker vi ikke tvang, men vi oppfordrer sterkt til å dusje godt før du bader, forklarer Bagle, som tror det kan være en fordel å ha noen dusjer med skillevegger, så de som er veldig sjenerte slipper å kle av seg foran andre.

 Liten effekt. Børresen skole i Drammen er en av skolene som har hatt problemer med å få elevene til å dusje etter gymtimen. I desember i fjor kontaktet FAU ved skolen fylkesmannen for å undersøke om skolen kunne tvinge elevene til å dusje. Svaret fra fylkesmannen var nei, og derfor gikk i stedet skolen og FAU sammen for å øke elevenes dusjemotivasjon. Tidligere rektor ved Børresen skole, Marion Prytz, forteller at skolen satt i gang en rekke tiltak:
Gymlærerne underviste i hva som fysisk skjer med kroppen når man ikke dusjer. Skolen satt av nok tid til dusjing etter gymtimen, og passet på at dusjsituasjonen ble trygg, for eksempel ved at ingen andre hadde tilgang til garderobene. Når helsesøster hadde gruppesamtaler med elevene, tok hun opp dette temaet, og en oppfordring om å dusje etter gymtimen, ble satt på ukeplanen. Og i tillegg sendte FAU skriv til de foresatte og ba dem ta opp problemet med elevene og oppfordre til dusjing.
– Men jeg tror ikke effekten økte så veldig. Noen klasser endret vaner, men mange fortsatte som før, sier Prytz.

Bestemmer selv. – Dette henger nok sammen med et større samfunnsproblem. Mange ungdommer er redde for at noen skal ta bilder av dem med mobilen eller mobbe dem for kroppen deres, sier psykolog og Du&Jeg-spaltist Hanne Strømsvik.
Hun syns det er vanskelig å vite hva man kan gjøre med problemet, og forteller at noen skoler flytter gymtimene til slutten av dagen, så elevene kan gå hjem og dusje i stedet for å dusje på skolen.
– Det går an å snakke sammen om det på skolen, men mange ungdommer vil nok synes det blir privat og kleint. Noen har kanskje dårlige erfaringer med seg og kan ha blitt mobbet tidligere, og da vil de nok ikke snakke om det.
Strømsvik tror egentlig ikke det hjelper så mye hva de voksne sier.
– 14-15-åringer bestemmer mye selv, og det er viktigere hva andre gjør enn hva foreldrene og lærerne sier.
Hun tror at det er mye større krav til kropp og utseende nå enn tidligere, og det gjør at mange vil skjerme seg.
– Hvis alle hadde dusjet nakne, hadde terskelen vært lavere. Ungdommene må være mer åpne med hverandre, men det er ikke lett å si hvordan det skal skje.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter