Nyheter

Barn drept i protest mot økende matpriser

Opptøyer i Mosambik.

Opptøyer mellom politi og demonstranter i Mosambiks hovedstad Maputo skal onsdag ha kostet minst seks mennesker livet. To av de døde er barn.

En 12 år gammel gutt døde av et skudd i hodet. Han ble funnet med en skolebok ved siden av seg.

Politiet brukte tåregass og skal ha skutt med skarpt mot demonstrantene etter at de gikk tom for gummikuler.

– Fire mennesker ble drept, 142 ble arrestert og 27 ble såret inkludert to politimenn, sier talsmann Pedro Cossa fra politiet.

Sykehuset og andre politikilder opplyser derimot at seks mennesker har mistet livet, og at to av dem er barn. Cossa nektet for at politiet brukte noe annet enn gummikuler.

Demonstrasjonen kan ha blitt utløst av de stigende prisene på brød. Myndighetene besluttet onsdag å øke dem med 30 prosent, etter at hveteprisen på verdensmarkedet har steget kraftig i sommer.

– Myndighetene undervurderte situasjonen og vil ikke forstå at dette var en protest mot de høye levekostnadene, sier Alica Mabota, lederen for Den mosambikiske liga for menneskerettigheter.

– Brødprisene er ikke grunnen til demonstrasjonen. Det var bare dråpen som fikk begeret til å renne over, sier hun.

I 2008 ble også minst seks mennesker drept mens de demonstrerte mot økte bensinpriser og andre levekostnader. Resultatet ble at myndighetene senket prisen på bensin for minibussjåfører.

Rundt 70 prosent av Mosambiks befolkning lever under fattigdomsgrensen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter