Nyheter

SV-topp går inn for bussing av skoleelever

Heikki Holmås (SV) mener elever som har for dårlige norskkunnskaper skal få tilbud om frivillig bussing til skoler der flere snakker flytende norsk.

Vårt Land skrev lørdag om Århus kommune i Danmark hvor seksåringer språktestes ved skolestart. De som ikke består testen blir busset til skoler hvor elevene har gode kunnskaper i dansk. Slik motvirker en at det oppstår skoler der majoriteten er innvandrere, og hvor språknivået er lavt.

Leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Heikki Holmås, synes erfaringene fra Århus er interessante, og vil ta lærdom av dem.

– Vi vil tilby frivillig bussing for de elevene som har dårligst norskkunnskaper, slik at de kan gå på en skole der flere snakker flytende norsk, sier SV-politikeren til Vårt Land.

Ap-sjekker. Samtidig som Holmås foreslår frivillig bussing, undersøker også Arbeiderpartiet mulighetene for å gjennomføre bussing av minoritetselever i Norge til skoler hvor flere prater flytende norsk. I morgen reiser Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter Lise Christoffersen, Jan Bøhler og Håkon Haugli til Århus for å møte representanter fra kommunen, elever, foreldre og lærere på en skole.

Temaet for studieturen er hvordan man skal håndtere minoritetselevers utfordringer med språkopplæring. Ap-politikerne vil se på hvilke ordninger man har benyttet i Danmark og hvilke erfaringer man har gjort seg. Spørsmålet er om dette er overførbart til Oslo eller andre kommuner i Norge.

– Vi vet at i Århus har man gjort forsøk med bussing av minoritetsspråklige. Vi tenkte rett og slett at vi skulle se og høre litt hvordan det har gått, sier innvandringspolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen.

Skeptisk. Christoffersen ser fram til å høre på de erfaringene danskene har gjort seg om ordningen, men presiserer samtidig at hun er skeptisk. På et folkemøte om integrering i Drammen forrige uke, hvor blant annet barne-, likestillings-, og inkluderingsminister Audun Lysbakken var til stede, fortalte Christoffersen at bussing «light» er blitt drøftet i Arbeiderpartiet.

– Vi snakket om å busse elever på tvers av skolene i forbindelse med tidsavgrensende fellesprosjekter. På den måten kan man bli bedre kjent og knytte bånd i andre deler av kommunen, sier hun.

Hun forteller at det er vanskelig å vurdere om bussing er et godt alternativ, blant annet fordi det går ut over elevene lokale tilknytning.

Søkelys. Vårt Land har i artikkelserien «Nye Norge» satt søkelys på at flere etnisk norske flytter fra Groruddalen i Oslo, og at folk med innvandrerbakgrunn flytter inn. Dette har skapt utfordringer for skolene, barnehagene og kirkene i Oslo Øst.

Tall fra utdanningsetaten i Oslo kommune viser at mens andelen minoritetsspråklige i Oslos grunnskole har økt fra 35 til 40 prosent på fem år, andelen økt fra 53 til 65 prosent. I enkelte skoler i Groruddalen er andelen minoritetsspråkliger over 90 prosent.

Bussing. Holmås i SV sier at det kan være nok å busse elever til nærmeste skolekrets.

– I dag busses unger allerede gjennom halve byen for å gå på private skoler. Jeg tror at det å tilby de som har dårlig språkkunnskaper å gå i en klasse hvor vi vet at det er mange som kan godt norsk vil gjøre at ungene lærer seg bedre norsk, sier han og mener det er verdt å gjøre et slikt forsøk i Oslo og enkelte andre byer i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter