Nyheter

Statsråder i pilegrimstog

På to dager deltar statsministeren og to Ap-statsråder på pilegrimsarrangementer. De det støtter krefter som vil ha en mer åpen kirke, mener religionsprofessor.

For 20 år siden kunne ikke en statsminister og to statsråder brukt en helg på pilegrimstradisjonen, sier Lisbeth Mikaelsson, religionsprofessor ved Universitetet i Bergen. Hun har forsket på pilegrimer.

– Det vitner om at pilegrimsfenomenet er blitt stort, og dette er et nytt skritt for religionen, sier professoren.

– Hvorfor er det så stor interesse for pilegrimstradisjonen i regjeringen?

– Det har med utviklingen av Den norske kirke å gjøre. De støtter krefter i kirken som ønsker at den skal åpne seg mer for kirkefremmede, søkende og tvilende. Det medvirker til at kirken går i åpen og kulturbevisst retning.

Mot lekmenn. Tradisjonelt har kirken vært dominert av lekmannsbevegelsens verdier hvor kirken har vært et sted for de troende, sier Mikaelsson.

– 1900-tallets kritikk mot vanekristne og søndagskristne har bidratt til at mange som har vært interessert i kirken, ikke har følt seg hjemme der. Men kirken er gjennom pilegrimssatsingen tydelig på at man ikke trenger en veldig sterk tro. Det er nok å være interessert og være på veien. Underveis-holdningen er tydelig understreket. I norsk pilegrimssamtale er veien vel så viktig som målet. Mange i det sekulære samfunnet kan identifisere seg med dette.

Regjeringen bevilget i år fem millioner kroner til Den norske kirkes pilegrimsatsing. Fem regionale pilegrimssenter skal åpnes på Gran, Sør–Fron, Hamar, Dovre og Oslo. I dag åpnes senteret på Gran av statsminister Jens Stoltenberg og kirkeminister Rigmor Aasrud.

– Ingen garanti. – Er det tilfeldig at satsingen på pilegrimer skjer når kirken er i ferd med å få løsere bånd til staten?

– Pilegrimssatsingen skal trolig sikre at kirken holder fast på sin åpenhet, sier Mikaelsson.

Men hun advarer mot å tro at en pilegrimssatsing garanterer for en åpen folkekirke i fremtiden.

– Pilegrimssatsingen kan utvikle seg til å bli uttalt religiøs og kristen, sier Mikaelsson og viser til at pilegrimssatsingen også har sterk forankring blant aktive kristne i kirken. Hun minner om at pilegrimsbevegelsen har vokst frem og ikke er vedtatt av regjeringen.

 Hva oppnår regjeringen med å stille opp på pilegrimsarrangement?

– De markerer støtte til myndighetenes pilegrimssatsing og denne formen for religionsutøvelse, sier Mikaelsson.

Vestlandsstøtte? Hun registrerer med interesse at helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen går pilegrimsleden til Røldal samme helg som senteret på Gran blir åpnet.

– Pilegrimssatsingen har vært kritisert for å ha østlandsfokus. Er Strøm-Erichsen valg av Røldal en støtte til pilegrimskreftene på Vestlandet? spør hun.

Åndelig søken. Helgens pilegrimsmarkering er ikke regjeringens første. I fjor gikk daværende kultur- og kirkeminister Trond Giske deler av pilegrimsleden til Santiago de Compostela i Spania. I sommer gikk utenriksminister Jonas Gahr Støre sammen med kronprinsparet siste del av pilegrimsleden til Trondheim.

Mikaelsson tror at samfunnets åndelige søkermentalitet også kan ha nådd regjeringen.

– Å gå pilegrim er en måte å gi søkningen innhold og gjøre det helt konkret, sier Mikaelsson.

Hun har også lagt merke til at utenriksminister Jonas Gahr Støre nå snakker åpent om sin tro.

– Han sender et sterkt signal når han identifiserer seg som troende. Med det gjør han trosspørsmål legitime for kretser som ellers har vært tilbakeholdende med å snakke om sin egen personlige tro og religion. Religion er blitt oppfattet som noe personlig og noe man ikke snakker om. Støre er med å fjerne skyheten for det religiøse for dem som står fjernere fra kirken.

LES VÅRT LANDS MIN TRO-INTERVJU MED STØRE: – Vi er ikke alene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter