Nyheter

Skiller seg som gamle

Skilsmisser blant folk over 60 er dobbelt så vanlig nå som for tjue år siden.

Siden slutten av 80-årene har skilsmisser blant par i alle aldre blitt drøye 20 prosent vanligere. Men blant menn over 60 og kvinner over 55 år har det vært en dobling i skilsmisseratene.

Det viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte i går. Fortsatt holder det store flertallet av eldre ektepar sammen, men 0,5 prosent av alle gifte menn i alderen 60-64 år skilte seg i fjor. Det er dobbelt så høyt som snittet for perioden 1986-1990. Blant kvinner i samme aldersgruppe skilte 0,33 prosent seg i fjor, mer enn en dobling fra slutten av 80-årene.

Vanskelig for kvinnene. Seniorforsker Turid Noack i SSB understreker at denne doblingen er fra et veldig lavt nivå. Dessuten peker hun på at det antakelig har vært en større økning i samlivsbrudd blant yngre folk enn skilsmissetallene viser, fordi mange samboere går fra hverandre uten å ha vært gift.

– Skiller de eldre seg for å gifte seg med en ny?

– Det vet vi ikke så mye om. Men i den grad de gifter seg igjen, er sjansen for å bli skilt på nytt noe større, sier Noack.

Hun påpeker at de eldre kvinnene som skiller seg, kan få problemer med å finne seg en ny mann.

– Kvinnene får et veldig stramt marked. Det skyldes både at andelen eldre menn i befolkningen er mindre en andelen kvinner, og at de eldre mennene ofte er gift med litt yngre kvinner, så det er større sannsynlighet for at de har ektefellen i behold. Og i tillegg: De få eldre mennene som ikke er gift, velger i større grad yngre partnere.

– Alle disse tre faktorene tilsier at nyskilte eldre kvinnene får det vanskelig?

– Ja, gitt at de vil ha en ny mann, sier hun.

40-åringer. Tallene fra SSB viser en klar tendens til at skilsmisser skjer stadig seinere i livet. Mens det å skille seg tidligere var mest vanlig blant folk i slutten av 20-årene, er det i dag mest vanlig å skille seg i 30- og 40-årsalderen.

- Dette henger sammen med at ekteskapsalderen også har steget. Unge folk utsetter ikke det å flytte sammen med noen, men nå gjør de det heller som samboere, sier Noack.

Lettere økonomisk. – Hvorfor forlater vi hverandre oftere nå?

– Det er blitt økonomisk enklere å starte på nytt igjen. Før måtte folk belage seg på en enda strammere økonomi enn de må i dag. Og etterhvert som stadig flere opplever samlivsbrudd, begynner snøballen å rulle, og det blir en større aksept i samfunnet for å gå fra hverandre, sier hun.

– Er vi mindre blitt glade i hverandre?

- I USA er det mange som tolker tallene for samlivsbrudd som et tegn på familiens fall. Her tenker vi litt annerledes, og registrerer at parforholdene blomstrer, men altså at det er blitt litt flere av dem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter