Nyheter

Koalisjon i New York støtter moské-planer

Jøder, kristne, muslimer og borgerrettsgrupper har dannet en koalisjon for å støtte opp om de omstridte planene om en moské nær Ground Zero i New York.

Det muslimske kultursenteret har utløst heftige protester fra konservative politikere og andre som mener det er respektløst overfor ofrene for terrorangrepet 11. september 2001 å plassere moskeen så nær der nesten 3.000 mennesker døde da islamske ekstremister krasjet to kaprede fly inn i tvillingtårnene.

I den siste uka har det vært hissige demonstrasjoner i New York både for og imot kultursenteret.

LES OGSÅ: Motstridende om moské nær Ground Zero

Religionsfrihet. Koalisjonen New York-innbyggere for amerikanske verdier består av over 40 religiøse og verdslige grupper som mener at motstanden skaper frykt og splittelse. De vil kjempe for grunnlovsfestet religionsfrihet i USA.

– Vi ble ikke angrepet av den muslimske verden, sier Donna O’Connor, som er talskvinne for en gruppe pårørende kalt September 11th Families for Peaceful Tomorrows.

– Vi støtter 100 prosent det islamske kultursenteret i New York, sier O’Connor som selv mistet sin gravide datter i terrorangrepet.

Observatører merker seg at de to fremste lederne i støtten for det islamske kultursenteret, er New Yorks jødiske borgermester Michael Bloomberg og den liberalistiske høyrepolitikeren Ron Paul fra Texas.

Mangler frontfigur. Det som amerikanske muslimer mangler, er en respektert nasjonal frontfigur, slik Martin Luther King var for de svarte og Cesar Chavez for spansktalende innvandrere.

Muslimske intellektuelle og politiske grupper appellerer forgjeves til folks toleranse og viser til den grunnlovsfestede religionsfriheten for å forsvare kultursenteret, som vil koste 100 millioner dollar.

Men få lytter til appellene deres, på samme måte som deres stadige fordømmelser av terrorisme og islamske ekstremisters angrep har falt for døve ører blant amerikanerne.

Liberalist. I mellomtiden er tomrommet fylt av borgermester Bloomberg, som utrettelig har forsvart kultursenteret, og den republikanske kongressrepresentanten Ron Paul, som med sine liberalistiske holdninger ofte er i konflikt med andre på høyresiden.

Paul ble hyllet av moskétilhengerne da han la skylden for motstanden på nykonservative «som aldri lar en anledning gå fra seg til å bruke hat mot muslimer for å bygge støtte til sine kriger».

– Enda en gang unnlater konservative å forsvare den private eiendomsretten, en rett vil hevder å respektere, sa Paul.

Mellomvalget. USAs president Barack Obama har støttet planene om kultursenteret, men observatører sier at dette ikke er saken han skal stikke nakken ut for, to måneder før et mellomvalg demokratene frykter å tape.

Meningsmålinger viser at 60 prosent av amerikanerne er imot å legge det islamske kultursenteret i nærheten av Ground Zero. Dessuten tror så mange som en femdel av amerikanerne at Obama egentlig er muslim.

Planene går ut på å bygge et 13 etasjer høyt bygg som skal huse et auditorium, et svømmebasseng, møterom og rom for bønn. Bygget blir anonymt på utsiden, uten minareter eller kupler.

Det er rundt 800.000 muslimer i New York, 10 prosent av befolkningen, og det om lag 100 moskeer spredt rundt om i byen. Bygget som i dag står på tomta til kultursenteret, er allerede i dag i bruk som bønnerom.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter