Nyheter

Forskere: Bønn kan lindre smerte

En bønn om dagen kan holde legen borte.

Ella Paldam ved avdeling for religionsvitenskap ved det Teologiske fakultet på universitetet i Århus har samlet 800 historier om helbredelser i karismatiske menigheter i Danmark. Hennes forskning viser at bønn og håndspåleggelse i mange situasjoner har en lindrende og helbredende effekt.

Dette skriver den danske avisen Kristeligt Dagblad.

– Kan helbrede. – Bønn kan helbrede, hvis man tror på det. Det samme kan man si om forskjellige former for alternativ behandling som for eksempel soneterapi og kiropraktikk. Mye tyder på at troen på, og forventningen til, at behandlingen virker kan gi et positivt resultat, sier hun til avisen.

Forsker Uffe Schjødt, som arbeider på samme sted som Paldam, har utført flere hjerneskanningsforsøk på kristne ungdommer som viser at bønn har en positiv effekt på dem når de selv ber for eksempel Fader Vår.

– Det er ingen tvil om at tro kan ha positive effekter på flere typer lidelser. Generelt vet vi at en pasients tro på at en behandlingsform virker kan være positivt medvirkende til behandlingens virkning. Denne effekten minner om den såkalte placeboeffekten, sier han.

Forventning. Uffe Schjødt sier at forskningen hans blant annet viser at bønner ofte aktiverer et område i hjernen som er forbunnet med forventningen om en belønning.

– Dette tyder på at de kristne motiveres av forventningen om at noe positivt skal skje. Vi har i et annet forsøk sett at unge kristne, som blir bedt for av en karismatisk evangelist og helbreder, faktisk nedregulerer hjerneaktiviteten i områder som styrer vår kritiske oppmerksomhet, sier Schjødt, til Kristeligt Dagblad.

– Ingen mirakelkur. Else-Marie Jegindø, som forsker på smertehåndtering hos religiøse versus ikke-troende ved universitetet i Århus, advarer mot at bønn er en ny mirakelkur mot sykdom.

– Forsøkene viser at bønn kan virke smertelindrende. Men det er viktig å si at dette i stor grad bare gjelder dedikerte troende mennesker som har erfaringer med å bruke bønn som en måte å takle utfordringer på. Og erfaringer med at bønn har hjulpet dem når de har hatt det vanskelig. Derfor vil det være feil å si at bønn i seg selv lindrer smerte hos alle mennesker. Når ikke-religiøse mennesker ber den samme bønnen opplever de ikke noen smertelindring, sier hun.

Jegindø er derfor svært kritisk til å bruke bønn som dedikert behandlingsform:

– Mange syke mennesker er blitt forledet til å lete etter håp der håpet ikke finnes.

Les mer om mer disse temaene:

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter