Nyheter

Må fjerne Jesus-budskap fra taket

En nederlandsk mann har fått beskjed av både kommunen og staten om å fjerne ordene «Jesus frelser» fra hustaket sitt.

Med store bokstaver har Joop Van Oojen skrevet «Jezus redf» på hustaket sitt til fortvilelse fra kommuneledelsen i Giessenburg i Nederland. Kommunen bøtela Van Oojen med 15.000 euro med begrunnelsen at takbudskapet er uestetisk. Den evangelisk troende Van Oojen klaget saken videre til staten.

Nå, to år senere, har også de kommet frem til samme konklusjon: Teksten må fjernes. Ikke på grunn av det kristne budskapet, men at de store bokstavene stikker seg ut i landskapsbildet. Blant annet kan man se ordene «Jesus frelser» når man kommer kjørende forbi i bil, skriver den svenske avisen Dagen.

– Herr Van Ooijen vet veldig godt at denne saken ikke dreier seg om innholdet i teksten. Det finnes to kristne partier i vår kommune og mange som skriver under på tekstens innhold, sier borgemester i Giessenburg til avisen de Volkskrant. I følge avisen bor Van Ooijen i et område som beskrives som det nederlandske bibelbeltet; en mer konservativ region i kontrast til Nederlands liberale storbyer.

Joop Van Oojen reagerer på myndighetenes beslutning med å prøve saken for Europadomsstolen. Han mener det strider mot ytringsfriheten om han tvinges til å ta bort teksten.

– Det er det største og viktigste budskap som verden har fått, sier Van Ooijen om sin kristne takbeskjed.

Trafikkfarlig tak på sørlandet. Ekteparet Toralv og Liv Valand fra Valand i Vest-Agder har aldri opplevd slike problemer med sin takbskjed «Jesus lever». I rundt 30 år har ordene prydet ekteparets låve hvor ordene var skrevet med rød mot brun takstein. Nå er likevel det kristne budskapet fjernet.

– Låven var falleferdig og ble revet for et par år siden, forteller sønnen Lars Ståle Valand som har tatt over på gården. Han var ikke like interessert i å ha et kristent budskap på taket og valgte takstein i samme farge da han bygde ny driftsbygning.

– Personlig har jeg ikke behov for takbeskjeden og jeg har også fått reaksjoner fra veimyndighetene. De mener det er trafikkfarlig når folk mister fokuset på veien. Derfor tror jeg ikke at jeg hadde fått tillatelse om jeg skulle hatt lyst til å sette det opp igjen, sier Valand junior.

– Har dere fått noen reaksjoner på at taket deres var uestetisk?

– Nei, det har vi ikke. Taket har selvfølgelig blitt godt mottatt i kristne kretser. Det har stadig vært folk innom som har kommet kjørende forbi, som har villet slå av en prat og ta bilde av taket, sier Valand.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter