Nyheter

Returnerer ikke millioner av gamle mobiler

Adam Abush resirkulerer din brukte telefon slik at den ikke er miljøfarlig. .

Hos Elretur i Frogner på Romerike skrur gjenvinneren fra hverandre en gammel mobiltelefon, batteriet tas ut og kretskortet med bromerte flammehemmere og edle metaller løftes frem. Selv om haugen av mobiltelefoner er solid, burde den vært mye større.

Mobiloverskudd. I løpet av de fire første månedene i år ble det importert 172 tonn nye mobiltelefoner til Norge. Det utgjør cirka 650.000 telefoner. Samtidig ble det samlet inn 15.000. Det betyr at det finnes et overskudd på cirka 600.000 mobiltelefoner i norske hjem bare siden nyttår.

De ferske beregningene er gjort av returselskapet Elretur.

De 600.000 mobiltelefonene kommer i tillegg til dem folk har liggende. Fra 2000 til 2009 importerte Norge til sammen cirka 23 millioner mobiltelefoner, ifølge Grønn hverdag. Svært få av disse er levert til gjenvinning.

90 prosent gjenvinnes. – Våre undersøkelser viser at mobiltelefonene ikke havner i søpla. De fleste ligger i en skuff hjemme hos folk, sier markeds- og informasjonssjef i Elretur, Guro Kjørsvik Husby.

For selv om det har eksistert en returordning i 11 år, leverer de færreste inn sin gamle mobil.

Husby oppfordrer nå folk om å levere inn mobiltelefoner de ikke bruker. Over 90 prosent av en mobiltelefon kan nemlig gjenvinnes. Og telefonen inneholder både miljøgifter og materiale det er knapphet på i verden.

Jomfruelig materiale. – Det er viktig å ta vare på råvarene i mobilen. Indium, som er et av metallene i mobiltelefoner, kan det være slutt på om 13 år, sier Husby.

Dessuten inneholder mobiltelefoner miljøgifter, som ikke bør havne i vanlige søppelkasser.

Les mer i Vårt Lands papirutgave 16. juli

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter