Nyheter

«Vikinger» plages av nynazister

Nynazister prøver med jevne mellomrom å rekruttere nye medlemmer fra Borre Vikinglag

Borre Vikinglag i Horten står bak Nordens største vikingmarked annethvert år. Målet er å utvide kunnskapen om håndverk og dagligliv i vikingtiden.

Dessverre har vi vært plaget av mennesker med nynazistiske og rasistiske holdninger som flere ganger har prøvd å bruke vikinglaget til sin fordel, sier høvding og styreleder i Borre Vikinglag, Kim Hjardar.

Brun bakgrunn. Vikingmarkedet finner sted i Borre Nasjonalpark, samme park som Vidkun Quislings parti Nasjonal Samling (NS) hadde som samlingssted. Parken ble fredet i 1932, for å kunne verne Nordens største samling av store gravhauger som befinner seg nettopp her.

– En av NS brakkene står fortsatt i parken, og enkelte oppfatter det nok som at alt som foregår her er en del av den tradisjonen. Det er noe vi tar absolutt avstand fra, forteller Hjardar.

På hvilken måte forsøker nynazistene å dra nytte av dere?

– De kommer til markedet for å finne meningsfeller hos oss, og vi har flere ganger måttet utvise dem fra området. Dessuten må vi være på vakt når vi skal ta opp nye medlemmer. Vi er opptatt av at vi ikke skal representere holdninger, tanker og idéer som ikke er forenlige med vår forening

Lesebrev. Hjardar forteller at Borreparken også er stedet hvor Norges første vikingskip ble gravd ut. At NS og nazisttilhengere skal få ødelegge den opprinnelige meningen med parken, er noe Vikinglaget prøver å motarbeide. I dag trykker flere lokalaviser i Vestfold et leserbrev der de går kraftig ut mot nynazistenes bruk av vikingsymboler.

– Odinisme har jo blitt en slags ny religion, men jeg har aldri skjønt hva de mener med det. Vi prøver ikke å si noe om hvilken tro de hadde i vikingtiden eller hva den bygger på. Det er ikke grunnlag for det i kildematerialet slik vi ser det, presiserer Hjardar.

Positiv ressurs. I år går markedet av stabelen 2–4 juli. Over 700 utøvere fra hele verden kommer for å skape en vikingverden i miniatyr.

– Målet er å skape et snev av fortid. En måte å motarbeide nazistisk bruk av fortiden kan gjøres ved nettopp å vise mangfoldet og kompleksiteten i vikingtiden. Fortiden kan og skal være en positiv ressurs, presiserer Hjardar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter