Nyheter

Eks-biskop vil behandle uten heroin

Sigurd Osberg og Erling Lae mener rusmisbrukere heller trenger bedre oppfølging.

De to reagerer på at flertallet i det regjeringsoppnevnte utvalget de har vært med i går inn for heroinbehandling av tunge rusmisbrukere.

Osberg er tidligere biskop i Tunsberg, og Lae er tidligere byrådsleder (H) i Oslo, og nåværende fylkesmann i Vestfold.

Stor uenighet. Onsdag offentliggjorde det regjeringsoppnevnt utvalget at de med et knapt flertall går inn for heroinbehandling av tunge rusmisbrukere, unge som gamle.

Flertallet på fem består av utvalgsleder Thorvald Stoltenberg, de tidligere politikerne Carl I. Hagen og Åslaug Haga, forskningssjef Inger Lise Skogen Hansen ved Fafo og Oslos visepolitimester Roger Andresen.

– Flertallet mener det er riktig å åpne for forsøksprosjektet, men med strenge inntakskriterier. Mindretallet mente eksisterende tilbud må styrkes uten at flere medikamenter trekkes inn, sa Stoltenberg til NTB.

Må satse mer. Mindretallet består i tillegg til Osberg og Lae, leder av Gatehospitalet, Marit Myklebust, og statsadvokat Ellen Katrine Hætta fra Tromsø.

I en pressemelding skriver Lae og Osberg at de «ikke kan akseptere heroin som et medikament i behandlingen av våre tyngste rusmisbrukere». De profilerte samfunnstoppene mener denne gruppen ikke trenger et nytt medikament i tillegg til de som er tilgjengelige, men tettere oppfølging og et bedre utbygd støtteapparat.

Flere alternativer. I Sveits har man brukt heroinbehandling, med gode resultater. Dette har blitt brukt som et argument for å åpne for heroinbehandling i Norge. Men Lae og Osberg mener suksessen i Sveits ikke skyldes gratis heroin, men tettere oppfølging.

– Dette kan vi oppnå i Norge, uten heroin. Men det innebærer at norske myndigheter bevilger det opptrappingen krever, sier de to i pressemeldingen.

Duoen nevner utbygging av psykososiale tiltak som et viktig satsningsområde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter