Nyheter

Bydelsutvalg i Oslo vil boikotte Israel

KrF protesterer og mener utvalgene misforstår sin rolle.

Bydelsutvalget i Gamle Oslo gikk tirsdag kveld inn for boikott av Israel med åtte mot fire stemmer, etter forslag fra Rødt. I Grorud bydel ble det vedtatt å oppfordre bydelsadministrasjonen til å gjøre nødvendige tiltak for å unngå israelske varer og produkter.

- Dette kan være starten på en større boikottbevegelse i Norge, sier leder i Rødt, Turid Thomassen, i en pressemelding.

Rød kampanje. Rødt lanserte nylig en kampanje hvor partiet oppfordrer alle sine lokale folkevalgte til å levere forslag om Israel-boikott. Gamle Oslo og Grorud er først ut med å gå inn for forslaget.

LES OGSÅ: Støre: Israelboikott er ikke norsk politikk

- Dette er en første seier på veien mot at Norge skal boikotte Israel. Selvsagt får det ikke store økonomiske konsekvenser at to bydeler i Oslo går inn for å boikotte Israel, men en handelsboikott er uansett en klar melding om at vi ikke lenger aksepterer den folkerettsstridige blokaden av Gaza og okkupasjonen av Palestina, og at vi krever at dette må opphøre, sier Turid Thomassen.

LES OGSÅ: Flertall for boikott av Israel

– Misforstått. KrFs gruppeleder og varaordfører Aud Kvalbein går hardt ut mot boikottvedtaket.

Hun mener bydelsutvalgene feiltolker sin rolle

- Bydelsutvalgene skjønner ikke sin politiske rolle og oppgave når de vedtar boikott av Israel. Dette er direkte feilslått og uholdbart. Som land kan vi bare ha én utenrikspolitikk. Den må fattes av Stortinget. Norges holdning til Israel kan ikke vedtas verken av bydelsutvalg, kommuner eller private organisasjoner, uttaler Aud Kvalbein, varaordfører i Oslo og gruppeleder for Oslo KrFs bystyregruppe.

Hun protesterer også mot Havnearbeiderforeningen og Transportarbeiderforbundets varslede to ukers blokade av israelsk skip fra norske havner. Den boikotten starter 15. juni.

LES OGSÅ: Havnearbeidere innfører privat boikott av israelske skip

– Hindre dialog. – En boikott vil hindre dialog og bare føre til at diplomatiske forbindelser kan bli brutt. Det tjener ingenting. For å få til fred er man nødt til å inkludere begge parter. Derfor blir det helt feil å oppfordre til boikott av den ene parten, i dette tilfellet Israel. En boikott vil også ramme den palestinske sivilbefolkningen hardt siden de er avhengig av israelsk eksport for å få solgt varene sine. Alt i alt er konsekvensene av en boikott lite gjennomtenkt og alvorlige, påpeker Aud Kvalbein.

LES OGSÅ: Israelboikott i to uker ikke lov

- Oslo må følge Norges offisielle utenrikspolitiske linje. Veien til fred mellom israelerne og palestinerne går gjennom dialog. Derfor blir boikott feil, sier Aud Kvalbein.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter