Nyheter

Jamshid midlertidig fri

Saken utsatt i tre uker, tidligere kirkeasylant settes fri.

– Han er glad for å være fri, selv om det kun er midlertidig, sier advokaten til Jamshid Naimi, Arild Humlen.

Jamshid Naimi har siden fredag 14. mai sittet i varetekt i politiets utlendingsfengsel, Trandum utlendingsinternat, i Ullensaker kommune. 19. mai ble han satt fri i påvente at saken hans skal opp på nytt.

LES OGSÅ: Menneskerettsdomstol stopper utsending av kirkeasylant

Søker asyl. I 2003 kom Naimi sammen med broren til Norge etter å ha flyktet fra hjemlandet Afghanistan. Begge har konvertert til kristendommen. Men siden de fikk avslag i Utlendingsnemnda fordi kristentroen deres ikke var troverdig nok for nemnda, har de siden august 2009 vært i kirkeasyl i Fjellhamar kirke i Lørenskog.

20. april hentet politiet Jamshid i Fjellhamar kirke. Ifølge Jamshid ble han satt på håndjern og tatt med mot sin vilje for å sone en tidligere promilledom.

7. mai fikk advokaten til Jamshid, Arild Humlen, beskjed fra UNE om at omgjøringsbegjæringen til Jamshid, som advokaten sendte før Jamshids arrestasjon, var avgjort. Han skulle sendes ut av landet.

Jamshid skulle ha blitt sendt ut allerede morgenen etter, men advokaten sendte hastemelding til menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Etter få timer beordret de den norske regjeringen til å utsette utsendingen til et dommerkollegium i Strasbourg hadde sett nøyere på saken.

Etter å ha sett på saken besluttet så menneskerettsdomstolen at norske myndigheter kunne sende Jamshid hjem til Afghanistan. Da han hadde sonet ferdig promilledommen, ble han fredag 14. mai framstilt for fengsling og internert på Trandum.

LES OGSÅ: Kirkeasylant sendes ut, broren får ny sjanse

Vil høre nemndlederen. Egentlig skulle saken behandles i retten torsdag 19. mai, men saken har nå blitt utsatt til 14. og 15. juni. Grunnen er advokat Humlen har stevnet nemndleder Anne Helgerud i Utlendingsnemnda som vitne i rettsaken. Advokaten vil eksaminere nemndlederen om hvorfor hun har uttalt seg i Vårt Land, der hun blant annet avfeier prest Tor Martin Synnes sine uttalelser om at Naimi virkelig er kristen. UNE er ikke overbevist om at Jamshid virkelig er en ekte konvertitt. «Dåpen og den anførte konverteringen framstår som nok et desperat forsøk på å skaffe seg oppholdstillatelse», skriver de.

Frykter for livet. Men staten vil ikke la nemndleder Helgerud vitne i saken til Naimi. De har anket vitne-avgjørelsen til lagmannsretten, og bedt om utsettelse i Naimis sak til lagmannsretten har bestemt om Helgerud skal vitne.

– Da har jeg satt som vilkår at Jamshid settes fri inntil ny behandling finner sted 14. og 15. juni, sier advokat Humlen.

Kravet ble etterkommet, og Jamshid får nå ferdes fritt etter først å ha sittet lenge i kirkeasyl, så fengsel, og tilslutt på internat. Advokaten varsler at de vil anke saken helt til menneskerettsdomstolen i Strasbourg hvis ikke Jamshid får bli i Norge.

– Vi mener at han risikerer dødsstraff hvis han returnerer til Afganistan fordi han har konvertert fra islam til kristendom, avslutter advokaten.

Broren til Jamshid, Mahsi Naimi, er ute av kirkeasyl etter at han fikk garantier for at han ikke vil bli sendt ut av landet før saken hans er behandlet på nytt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter