Nyheter

Lønning: Ikke et vanlig arbeidsuhell

Inge Lønning mener regjeringens nederlag i OVF-saken svekker folks tillit til hele lovsystemet.

– Jeg synes det er svært gledelig at Høyesterett har satt et endelig punktum i denne saken. Men jeg er langt fra overrasket over dommen, sier Inge Lønning.

Den erfarne Høyre-politikeren har fulgt saken nøye siden starten i 2004. Da ba daværende stortingsrepresentant Knut Storberget regjeringen sørge for at de mange tusen tomtene som Opplysningsvesenets fond (OVF) fester bort, kunne selges til lavest mulig priser. Nå er det altså slått fast i Høyesterett at det var i strid med grunnlovens paragraf 106.

– Kjører på rødt lys. Tidligere i år skrev Lønning en artikkel der han gikk inn for at regjeringen burde stilles for riksrett hvis de ble felt også i Høyesterett. Oslo tingrett slo allerede i oktober 2009 fast at regjeringen hadde opptrådt grunnlovsstridig.

– Jeg har hele tiden ment at regjeringen gjorde en stor feil. Jeg var overbevist om at en eventuell rettssak ville ende med tap for regjeringen. Nå har både tingretten og Høyesterett konkludert med at regjeringen gjorde en feil, sier Lønning.

– Hvor stort nederlag er dette for regjeringen?

– Det er et formidabelt prestisjenederlag. For andre gang på få måneder har regjeringen tapt en sak i Høyesterett. Dette er ikke et vanlig arbeidsuhell. Med fullt overlegg har de kjørt mot rødt lys. Det er pinlig.

Maktglede. Den andre saken Lønning snakker om, er Høyesteretts avgjørelse om at rederiene slipper å betale 21 milliarder i skatt. Høyesterett mener statens innkreving er i strid med Grunnloven.

– Er OVF-saken et større nederlag enn saken om rederiskatt?

– Utvilsomt. I OVF-dommen mente mer enn to tredjedeler av dommerne at regjeringen har opptrådt grunnlovsstridig. Det er en enda klarere dom enn i saken om rederiskatt. Det er også verdt å merke seg at Høyesterett pleier å være forsiktig med å overprøve politiske vedtak. Likevel er det altså blitt gjort to ganger siden februar.

– Hva sier OVF-saken om regjeringens juskunnskap?

– Jeg synes saken først og fremst sier noe om maktgleden til regjeringen. De har flertall på Stortinget, og bruker det for alt det er verdt. I OVF-saken burde regjeringen tatt seg bryet med å forandre grunnloven først. Men en grunnlovsendring krever et to tredjedels flertall på Stortinget. Det hadde aldri gått. Men da hadde vi også unngått denne fadesen.

– Hva mener du regjeringen bør gjøre nå?

– De må rydde opp etter denne saken. Finne en ordning for hvordan OVF skal få tilbake pengene de har tapt på å selge tomter til lave priser. Men det er ikke det viktigste. Regjeringen må sette seg ned og kritisk gjennomgå sin egen måte å styre på. Skal det være slik i fremtiden også? En ting er at OVF-saken svekker regjeringens tillit blant velgerne. Men regjeringen har også bidratt til at folk har mindre tro på at hele det lovgivende systemet vårt faktisk virker. Det ser ikke pent ut når en regjering går imot grunnloven, for så å bli felt på det. Det gjør folk skeptiske.

Ønsker ny komité. Lønning har tre stortingsperioder bak seg. Han var president for Lagtinget fra 2005 til 2009, og nå leder han Stortingets Menneskerettighetsutvalg. Utvalget skal styrke menneskerettighetenes stilling i Grunnloven. Lønning mener Norge bør følge den finske riksdagens eksempel og nedsette et eget utvalg som overvåker ny lovgivning og sørger for at den ikke er grunnlovsstridig.

– Jeg tror en slik ordning ville vært fornuftig her i landet også. En komité på Stortinget som følger nøye med på ny lovgivning, kunne fortalt regjeringen på forhånd at det var grunnlovsstridig å selge OVF-tomtene til lave priser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter