Nyheter

BP måtte fjerne kuppel fra lekkende oljebrønn

Trakten gikk tett.

BP forsøkte å senke kuppelen over oljebrønnen for å fange opp oljen, men måtte fjerne den igjen da det begynte å danne seg hydrater på innsiden av kuppelen, sier teknisk direktør Doug Suttles i BP.

Ifølge Suttles kan det ta et par dager å finne en løsning på problemet.

– Jeg vil ikke si at vi har mislyktes ennå, understreker han.

Hydratene, som er små iskrystaller, dannet seg på innsiden av kuppelen da den nærmet seg havbunnen der det er kaldere. Dette førte til at trakten som oljen skulle ledes ut gjennom på toppen av kuppelen, tettet seg.

Ingeniørene har flyttet kuppelen et par hundre meter bort fra oljeledningen og undersøker hvordan de kan varme opp vannet inne i den så de kan unngå hydratene.

Dermed fortsetter oljen å lekke ut fra oljeledningen. Utslippet er på god vei til å bli den verste oljekatastrofen i USA, langt verre enn Exxon Valdez i Alaska, og truer med å forurense den sårbare kysten i fire delstater ved Mexicogolfen.

Risikabel operasjon. Operasjonen med kuppelen er det beste håpet BP har for å stanse utslippet raskt, men operasjonen er også svært risikabel.

Dersom den fører til nye skader på oljeledningen, kan utslippet bli 12 ganger verre og gjøre at 60.000 fat slipper ut i vannet hver dag.

I dag er lekkasjen på 5.000 fat om dagen, ifølge BP. Men eksperter mener at lekkasjen er mye verre og at opp til 25.000 fat slippes ut hver dag.

Om operasjonen ikke lykkes, vil det ta flere måneder å bore en avlastningsbrønn for å stanse utslippet.

BP er under enormt press fra amerikanske myndigheter for å stanse utslippet og begrense skadene på miljøet, fiskenæringen og turistindustrien i Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida.

Truer dyre- og fugleliv. Takket være gunstig vind, har det enorme oljeflaket ennå ikke nådd kysten for alvor. Det driver rundt i Mexicogolfen få kilometer fra land.

Dersom oljeflaket driver inn mot land, noe ekspertene sier det helt sikkert vil gjøre, kan det bli en katastrofe for sjeldne fugle- og dyrearter og det sårbare sumplandskapet i den diffuse overgangen mellom sjø og land i Mississippi-deltaet i Louisiana.

Et tynt lag olje har nådd fram til Chandeleur-øyene som hører til viltreservatet Breton Island. I de siste dagene er de første fuglene som er tilsølt med olje, funnet og tatt til renseanlegg.

BP-ansatte og innleide fiskere har jobbet intenst for å legge lenser rundt øyene i håp om å begrense skadene. 270 båter har vært engasjert.

Fiske og turisme rammet. Allerede er alt fiske til havs stanset. Kaiene er stille og fiskerne kan ikke gå ut. I Alabama har 30 anlegg for østers stanset virksomheten og 900 ansatte er permittert.

Fiskerne frykter at fisket etter reker, krabber, østers og hummer er ødelagt for mange år framover.

I Alabama og Mississippi blir også turistnæringen rammet. Allerede er det kommet inn mange avbestillinger til hotellene langs strendene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter