Nyheter

Anga sin egen ordensbror

Müllers medbrødre motarbeidet utnevnelsen av ham som biskop.

Til tross for at offeret hadde ønsket å holde tett om saken, var det flere i det katolske Norge som kjente til overgrepet begått av biskop Georg Müller. Ryktene hadde også kommet Müllers ordensbrødre i Picpuspatrene for øre.

– Da ryktene begynte å svirre, ble det viktig for oss å få kanalisert dem. Vi satte oss sammen og konkluderte med at «nå må vi involvere Roma».

– Dere tok initiativet til at saken ble undersøkt?

– Jeg vil si det slik: Vi sørget for at de som visste noe henvendte til rett adresse. Det var nuntiaturet i Stockholm.

Det er lederen for picpuspatrenes tyske provins, Heinz-Josef Catrein, som forteller. Catrein var også prest i Trondheim Stift under Müllers tid, og kjenner derfor Müller fra langt tilbake. Han har beholdt en «god tråd til Trondheim», og ble derfor tidlig kjent med saken.

– Roma lyttet ikke. Müllers medbrødre motarbeidet utnevnelsen av ham som biskop. Sammen med andre prester, deriblant dagens generalvikar i Oslo, Arne Marco Kirsebom, også han picpusbror og nøkkelspiller i avsløringene av Müllers overgrep, forlot også Catrein Trondheim kort tid etter innsettelsen av Müller som biskop i 1997.

– Roma hørte verken på prestene eller den katolske grasrota i Midt-Norge. At vi advarte mot ham, handlet ikke om overgrepsmistanker, men om hans personlighet. Jeg kjente ham som menneske og sjef, og opplevde at han hadde en forferdelig lederstil, var lite kommunikativ. Han begikk rett og slett overtramp mot andre, sier Catrein på telefon fra Lahnstein.

– Og det ble jo også ti år med bare elendighet, sier han.

Historisk. I forbindelse med sakene som har vært rullet opp de siste årene, er Müller den med høyest posisjon som må trekke seg etter selv å ha medgitt å ha begått seksuelt misbruk mot mindreårige.

Erkebiskop Groër i Wien trakk seg etter overgrepsanklager i 1995, men det ble aldri foretatt en undersøkelse av saken. Det er nylig kommet frem at sterke krefter i Vatikanet motsatte seg en granskning. «Den andre siden vant», skal dagens pave, daværende kardinal Joseph Ratzinger ha sagt om saken, ifølge den nåværende Wien-erkebiskopen.

Etter opprullingen av misbrukstilfeller ved en jesuittdrevet skole i Berlin, har det kommet frem et stort antall overgrepsanklager mot prester, ordensfolk og andre i Den katolske kirke i Tyskland. Kirken har også nylig opprettet en varslingstelefon.

Kjenner ikke flere. Müller kommer fra bispedømmet i Trier, men pressetalsmann Stephan Kronenborg opplyser til Vårt Land at de ikke er blitt kjent med overgrepsanklager rettet mot Müller i Trier.

Ledelsen hos Picpuspatrene gir samme beskjed:

– Nei. Det finnes ikke flere saker som er oss bekjent, sier Catrein.

– Var det noe ved hans person som burde fått varsellampene til å blinke?

– Nei. Vi hadde mange konflikter. Men vi hadde aldri mistanke om at han ville ha, eller kunne ha gjort noe slikt.

– Hvordan påvirker dette stemningen blant brødrene?

– Det er trist og dypt tragisk. Man er forferdet, man skammer seg, er sint, og føler seg hjelpeløse. Men fremst av alt synes vi synd på offeret. Offeret var jo bare et barn da dette skjedde. Dette er en av de verste tingene som kunne hendt.

Müller har fortsatt presterettigheter og har ikke trådt ut av Picpus-ordenen. Det er ukjent hvor Müller oppholder seg, men Catrein avviser at han befinner seg i en av Picpuspatrenes hus i Tyskland. Fordi han er ordinert som biskop, er han ikke underlagt ordensledelsens tilsyn, men bispekongregasjonen i Roma.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter