Nyheter

Kardinal forsvarte paven mot «sladder»

Lederen for de romersk-katolske kardinalene mener kirken er blitt utsatt for sladder i kjølvannet av overgrepsanklagene

Angelo Sodano, som leder kardinalkollegiet, forsikret under søndagens påskedagsmesse at kirken ikke vil la seg påvirke av «sladderhistoriene».

– Kirken er med deg, sa Sodano, henvendt til pave Benedikt XVI, mens frammøtte på Petersplassen jublet.

Det er langt fra vanlig at den tradisjonelle gudstjenesten begynner med en tale rettet til paven. Endringen i seremonien skal være den første i nyere tid, og ble tolket som et tegn på at kirkelederne føler seg hardt presset etter overgrepsanklagene den siste tiden.

– Moralsk omvendelse. Paven selv nevnte ikke skandalene direkte i sin tale «Urbi et Orbi» – til byen og verden.

Han ba imidlertid om at menneskeheten må gjennomgå en åndelig og moralsk omvendelse.

– Menneskeheten må komme seg gjennom en alvorlig krise, noe som krever grunnleggende forandring, sa Benedikt, som knyttet endringen til menneskenes samvittighet.

Paven sendte også spesielle hilsener til kristne minoriteter i Pakistan og Irak, i tillegg til at han ba om fred i Midtøsten.

Ber om unnskyldning. Samtidig som kardinal Sodano ga sin støtte til Benedikt, måtte presten Raniero Cantalamessa, som har en høy stilling i Vatikanet, beklage en uttalelse han kom med tidligere denne uken.

Under en messe i Peterskirken langfredag siterte Cantalamessa et brev hvor kritikken som rettes mot kirken og paven selv i forbindelse med overgrepsavsløringene, ble sammenlignet med jødehat.

Uttalelsen ble skarpt kritisert både av jødiske grupper og organisasjoner for overgrepsofre. I et intervju i avisa Corriere della Sera 1. påskedag beklaget presten at han nevnte det omstridte brevet.

– Hvis jeg mot min vilje såret følelsene til jøder og ofre for pedofili, så er jeg oppriktig lei meg, og jeg ber om forlatelse, sier Cantalamessa, den eneste av prestene i Vatikanet som har i oppgave å preke for pave Benedikt.

– Ønsker trøst. Heller ikke Angelo Sodanos forsvarstale søndag falt i god jord blant overgrepsofre som er blitt misbrukt seksuelt av katolske prester.

– Ofrene ønsker trøst og helbredelse, og burde ikke bli hånet og fortalt at vi sprer sladder når vi bryter tausheten, sier Barbara Blaine, som leder støttegruppen SNAP for overgrepsofre i USA.

Beskyldningene om seksuelt misbruk i den katolske kirken blir stadig mer omfattende, og den siste tiden er Benedikt selv blitt anklaget for å ha holdt en beskyttende hånd over noen av overgriperne. Representanter for kirken har flere ganger beskyldt mediene for å sverte paven.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter