Nyheter

Jøder raser mot Vatikanets predikant

«Motbydelig, støtende og dumskap».

Representanter fra jødiske grupper bruker ord som «støtende» og «motbydelig» om sammenligningen. Sjefrabbineren Riccardo Di Segni i Roma avviser utspillet mot kritikken av kirkens og pavens håndtering av misbrukanklagene som upassende.

– Jeg er fullstendig forbløffet. Dette er dumskap, sier Amos Luzzatto, tidligere leder for de jødiske grupperingene i Italia.

– Hvordan kan man sammenligne den kollektive skylden som ble pålagt jødene og forårsaket at flere titalls millioner uskyldige mennesker døde, med overgripere som har misbrukt sin tro og sitt kall ved å misbruke barn seksuelt? spør rabbineren Marvin Hier ved Simon Wiesenthal-senteret.

LES OGSÅ: Sammenlikner pedofilikritikk med antisemittisme

Også representanter for ofrene for seksuelt misbruk av katolske prester reagerte sterkt på sammenligningen og mener den er et forsøk på å dekke over overgrepsskandalen.

Trakk linjer. Det var under en messe i Peterskirken fredag at fader Raniero Cantalamessa, som er Vatikanets egen predikant, trakk linjer mellom jødeforfølgelsen og kritikken som rettes mot Vatikanet, den katolske kirken og paven selv for måten anklagene om seksuelt misbruk har blitt håndtert på.

Cantalamessa siterte under messen, der paven var til stede, et brev fra «en jødisk venn»:

– Stereotypifiseringen og forflytningen av personlig ansvar og skyld til en kollektiv skyld minner meg om de mest skammelige aspektene ved antisemittismen, heter det i brevet.

Pavens talsmann, fader Federico Lombardi, gikk senere fredag ut og sa at synspunktene som ble gjengitt i brevet, ikke var representative for Vatikanet.

Misbruk. Overgrepsskandalen i den katolske kirken blir stadig mer omfattende, og nesten hver dag kommer det nye beskyldninger om katolske presters seksuelle misbruk av mindreårige.

Saken har lagt en demper på årets påskefeiring i Vatikanet, som har anklaget pressen for å prøve å sverte paven. Pave Benedikt er nemlig selv blitt beskyldt for å ha holdt en beskyttende hånd over flere av overgriperne. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter