Nyheter

Også Tutu var en rakkerunge

Det er ikke bare englebarn som blir erkebiskoper.

Denne uka kom Sør-Afrikas erkebiskop Desmond Tutus nye bok Made for goodness (Skapt for godhet). Time Magazine har gjort et videointervju med ham i forbindelse med boken, der leserne selv stiller spørsmålene.

Trøbbel. Første spørsmål kommer fra en seks år gammel jente:

- Hva slags trøbbel havnet du i som barn?

Tutu skoggerler.

- Å ikke ville gjøre som mor og far sa, for eksempel når de ba meg om å vaske opp. Og å ikke fortelle sannheten. Jeg vil råde til å fortelle sannheten.

- Er du optimistisk på vegne av Afrikas framtid? spør en annen leser.

- Jeg er ikke optimistisk, nei. Jeg er håpefull. Jeg er håpets fange. Det handler om tro.

Forventninger. - Afrika har fått et negativt stempel i mediene og vi hører bare om sult, borgerkrig og korrupsjon. Hvordan kan yngre generasjoner av afrikanere endre dette?

- Deler av det er sant, som dårlig styresett. Vi må gjøre mye for å endre imaget. Europa gir meg mye håp. Dere har hatt holocaust og to verdenskriger men dere klarte dere. I Sør-Afrika har vi bare hatt frihet i 16 år, og man forventer mirakler allerede. Vi gjør det ikke så verst, synes jeg.

- Hva er mest oppmuntrende og det mest deprimerende som har hendt i Sør-Afrika?

- Å få rett til å stemme er det mest oppmuntrende. Jeg var i 60-årene da jeg kunne stemme for første gang. Det er deprimerende at det er så mye fattigdom og korrupsjon.

Rettferdighet. - Hva trenger Afrika aller mest for å gjøre framskritt?

- Et rettferdig internasjonalt økonomisk system. Afrika kan produsere varer, men fordi europeiske og amerikanske bønder blir subsidiert kan de selge sine varer til gi bort-priser. Det er en stor byrde for afrikanske land.

Fotball. Siste spørsmål er fra en leser som lurer på hva sommerens verdensmesterskap i fotball i Cape Town vil bety for Sør-Afrika.

- Arrangementet vil gi glede og kanskje overrasker vi verden og vinner mesterskapet. Neida - jeg tror ikke det vil skje... Men det at vi har vært et suksessrikt vertsland vil gjøre underverker for moralen.

Erkebiskopen planlegger å få med seg åpningskampen, semifinalene og finalen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter