Nyheter

Islamsk Råd refset ungdommen

Fikk kritikk for å ha sviktet profeten.

Dagbladets trykking av en karikatur av Profeten Muhammed har blåst liv i debatten om ytringsfrihetens form og rammer. Onsdag kveld møtte på ny Dagbladets redaktør Lars Helle representanter fra det muslimske miljøet i hovedstaden. Ikke overraskende var tonen overfor Dagbladet knusende. Mer uventet var derimot den massive kritikken Islamsk Råd Norge møtte fra en stor andel av de rundt 400 fremmøtte.

- Dere burde vært med og kjempet og demonstrert for profeten, mente konvertitteten Per Youssef Assidiq.

Manglet erfaring. Han var ikke alene. Flere pekte på at alt bråket som har vært i etterkant av Mohyeldeen Mohammad uttalelser om 11. september på norsk jord, kunne vært unngått hvis Islamsk Råd hadde deltatt i demonstrasjonen. Begrunnelsen var at arrangørene var urutinerte og ikke visste hvordan en demonstrasjon skal gå rolig for seg. Hadde de fått nyte godt av paraplyorganisasjonens efaring, ville aldri en taler som Mohyeldeen Mohammad fått slippe til, ble det sagt.

Sameksistens. Asghar Ali fra Islamsk Råd syntes det var urimelig å få kritikk for hvordan demonstrasjonen hadde utviklet seg, all den tid de hadde advart mot å delta i demonstrasjonen. I stedet gikk han til angrep på den agressive tonen til en del av muslimene som deltok på dialogmøte, storparten av dem ungdom.

- Islam bygger ikke på krig. Det bygger ikke på å brenne ting. Islam bygger på fredelig sameksistens, sa Ali og la til:

- Alle må tenke over følgende. Den dagen vi står overfor vår skaper på dommens dag kommer han ikke til å spørre oss om hva Dagbladet har gjort? Han vil spørre hva du har gjort? Det er alltid behagelig å ha noen å skylde på. Jeg vil derimot oppfordre alle å besinne seg. Bruk din energi i den lokale moskè, sa Asghar Ali.

Bønnepause. Rundt 400 personer hadde møtt opp på dialogmøte i Det Islamske Forbundets lokaler i Oslo sentrum. Menn og kvinne satt på hver sin halvdel av salen. Arrangementet var delt i to omganger, avbrutt av bønn klokken 19.

Første halvdel ble ledet av en ordstyrer, mens det i andre del ble åpnet for spørsmål fra salen. Innholdsmessig var mange av innleggene svært like. Foruten en del kritiske angrep på Islamsk Råd i Norge, handlet det meste om Dagbladets redaktør Lars Helle.

Løssalgsproblemer. Dagbladets redaktør ble i et utall innlegg bedt om å unnskylde publiseringen av Muhammed som gris. Det nektet han. Flere hevdet også at Dagbladet hadde forsøkt å løse sine løssalgsproblemer ved å angripe en sårbar muslimsk gruppe. Helle avviste dette høflig, men bestemt.

Noen av innleggene var av en sånn karakter at Dagbladets redaktør til slutt ikke klarte å besinne seg. En ung kvinne lurte på hva redaktøren ville sagt om de tegnet moren og hans kone som en hore? Spørsmålet ble tiet i hjel av ordstyreren.

En annen trakk en paralell til skuddene i Sarajevo i 1914. Ved hjelp av to skudd drepte Gavrilo Princip tronarvingen i Østerrike-Ungarn, Franz Ferdinand og hans kone. Episoden utløste den 1. verdenskrig. Tilhøreren på gårsdagens dialogkonferanse mente at Dagbladets trykking også kan få dramatiske konsekvenser.

Sharon-karrikatur. Lars Helle nektet å unnskylde publiseringen. På spørsmål om hvorfor det bare er muslimer som må tåle å bli krenket, viste redaktøren til at avisen aldri har fått mer kritikk enn da de publiserte en nazistisk inspirert karrikatur av Israels tidligere statsminister Ariel Sharon.

- En kan godt diskutere om det var rett eller galt å trykke disse tegningen.? En kan godt diskutere om det var god eller dårlig journalistikk. Men dere må forstå at dette er et verdispørsmål. Dagbladet må stå på sin rett til å publisere det de har gjort. At det kommer et stort antall harde ord presser ikke frem en beklagelse, sa Lars Helle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter