Nyheter

Kirken får snart sjekke vandel

Kirken har lenge ønsket å sjekke vandelen til dem som skal jobbe med barne- og ungdomsarbeid.

I går skrev Vårt Land om at utlendinger og nordmenn som har bodd i utlandet ikke vil bli avslørt når de søker jobb i norske barnehager dersom de er overgrepsdømt i utlandet. Årsaken er at søkere bare må levere norsk politiattest.

Men Den norske kirkes menigheter har ikke en gang hatt mulighet til å få tak i en norsk politiattest når de skal ansette nye arbeidere og frivillige.

Kristine Aksøy, leder for seksjonen for barn, unge og trosopplæring i Kirkerådet, mener situasjonen i dag «ikke er det minste grei».

Dette er en sak kirkelige organer har ønsket å få på plass i lang tid.

Kommer snart. Men kommunikasjonsrådgiver Ragnvald Berggrav i Fornying, administrasjons- og kirkedepartementet sier til Vårt Land at de har begynt et arbeid med en ny lov. Planen er at en ny lov om vandelssjekk av kirkelige ansatte og frivillige skal sendes på høring i løpet av våren 2010. En må bare vente på en ny politiregisterlov. Den loven skal blant annet legge til rette for hvordan vandelsattester i det store og hele kan brukes.

Idrettslag og barne- og ungdomsorganisasjoner utenfor Den norske kirke, også kristne organisasjoner, har full mulighet til å sjekke vandelen til kommende arbeidstakere.

Dette er viktig for å være sikker på at mennesker som jobber med barn ikke har en historie med skadelige oppførsel, fortsetter Aksøy.

Hun mener at det fortsatt vil være viktig å ta en grundig bakgrunnssjekk i tillegg til en attest, særlig for ansatte. Men for frivillige mener Aksøy en vandelssjekk vil gjøre ting lettere både for dem og menigheten.

De aller fleste jobber frivillig av god vilje. Men om det første spørsmålet de møter er «Hva slags erfaring har du med barn?» på en mistenkeliggjørende måte, vil en formell vandelssjekk gjøre dette ryddigere, mener kirkelederen.

Er forsiktige. Svein Erik Tøndel Andersen, kirkeverge i Bærum kommune, forteller at de helst vil kjenne godt til de ansatte og frivillige som skal jobbe med barn.

Vi tar ingen sjanser når det gjelder barn og ungdom. Vi er heller for forsiktige. Men om noen vi ikke kjenner kommer til oss med en god idé, vil en mulighet for å skaffe en attest, være nyttig, sier han.

Mellomposisjon. Torbjørn Backer Hjorthaug, jurist i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, peker på to årsaker til hvorfor kirka har måtte vente mye lenger enn andre for å få informasjon om eventuelle seksuelle overgrep nye arbeidstakere og frivillige har gjort.

De har vært i en mellomposisjon lovmessig. Kirken faller ikke inn under frivillighet på vanlig måte fordi det er en statskirkeordning. Dessuten faller ikke kirka under samme lovgivning som gir skoler og barnehager mulighet til å sjekke vandelsattester. Unntaket er menighetsbarnehager.

I tillegg peker juristen på at arbeidet med ny politiregisterlov har ført til ytterlige forsinkelse.

Steinar Moen i den kirkelige arbeidsgiverorganisasjonen KA som har jobbet mye med saken, sier de har fått en beklagelse fra departementet for at det har tatt så lang tid.

Frykter du at kirkas mangel på tillatelse til vandelssjekk kan ha bli utnyttet av noen?

En slik attest forteller ikke alt, men man kan ikke se bort fra at det kan være noen tilfeller man ikke får øye på uten en vandelsattest. Derfor har vi vært en pådriver for dette, sier Moen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter