Nyheter

Massiv klimademonstrasjon i København

Verdens miljøvernministre ankom klimatoppmøtet i København lørdag. Der ble de møtt av flere tusen demonstranter.

Miljøministrene har dermed en snau uke på å legge til rette for en klimaavtale, før statsministre og presidenter fra mer enn hundre land skal gjøre unna de avsluttende forhandlingsrundene.

Men om lag 50.000 demonstranter ønsker også å ha et ord med i laget og har planlagt en massemønstring av omfattende dimensjoner lørdag ettermiddag.

Hele uken har vi hørt på at land i nord kommer med begrunnelser for ikke å rette opp den økologiske krisen de har forårsaket, sier Lidy Nacpil fra Jubilee South Coalition.

Allerede før demonstrasjonen begynte har flere personer blitt pågrepet av dansk politi, som har høynet beredskapen rundt konferansesenteret i den danske hovedstaden.

Arrestasjoner. Blant annet er to førstehjelpere arrestert. Disse skulle yte førstehjelp til eventuelle skadde demonstranter.

De gjorde ikke noe galt, men de ble likevel pågrepet før demonstrasjonen, sier Boel Emanuel til Politiken.

Han er såkalt gatehjelper i Gadens Førstehjælp og også deltaker i demonstrasjonen.

Vi er overrasket og skuffet. Vi har vært på gata i flere år og København-politiet kjenner oss godt. Senest i forrige uke var vi et møte med dem, sier hun.

Fredelig form. Fredag ble mellom elleve og 15 førstehjelpere pågrepet da politiet fant gassmasker og annet beskyttelsesutstyr på dem.

Andre understreker på sin side at demonstrasjonen er av fredelig karakter.

Det er en vanlig familiedemonstrasjon for jordens miljø og overlevelse. Dette er en effektiv og verdig måte å presse et resultat ut av makthaverne, sier Karin Salmson til Expressen.

Salmson er medlem av Skånegruppen som er en del av grasrotbevegelsen Klimaaktion.

Våknet gråtende. Så langt er ikke deltakerne på klimatoppmøtet blitt enige om kutt som er i nærheten av det klimaforskere sier må til for å dempe den globale oppvarmingen.

Representanten fra den lille øystaten Tuvalu i Stillehavet, Ian Fry, kom med en følelsesladd oppfordring til både rike og fattige land om å forplikte seg til juridisk bindende kutt, melder nyhetsbyrået AP.

Jeg våknet gråtende i morges. Det er ikke enkelt for en voksen mann å innrømme det. Mitt lands skjebne hviler i deres hender, sa Fry til flere hundre delegater i konferansesenteret i København.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter