Nyheter

Kristen-ledere er tause i klimakampen

De tror på menneskeskapte klimaendringer, men er redde for å snakke høyt om dem.

Biskopene i Den norske kirke setter seg om ikke lenge på danskebåten for å få seg en klimaseilas til København der klimatoppmøtet starter mandag. KFUK-KFUM og Changemaker (Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon) er andre kristne organisasjoner som har engasjert seg i klimakampen.

LES OGSÅ: USA-kristne vitskapsfolk: Klimaspådommar falskneri

Frastøting. Men Vårt Lands ringerunde til diverse misjons- og frikirkeledere viser at flere er skeptiske til å bli for politiske i klimadebatten.

Vi gjør ikke noe bortsett fra at det er folk i forsamlingen som kan være engasjert i saken, sier Åge Åleskjær, pastor for Oslo Kristne Senter .

Han mener at menigheten bør ha en lav profil på alt som kan «smake av politisk engasjement»:

Vi er aktive på nødhjelp og fattige. Men den politiske debatten overlater vi til andre. Vi vil være en menighet for all slags folk, og om vi har for skarpe meninger, vil vi med en gang støte folk fra oss, mener Åleskjær.

LES OGSÅ: Biskopene lanserer klimakalender på nett

Pinsevenner. Andreas W. Hegertun, pastor i Filadelfia Oslo og pressetalsmann for Pinsebevegelsens lederråd, sier de ønsker å formidle et kristent samfunnsansvar og forvaltertanken om skaperverket.

Vi gjør det gjennom forkynnelse og menighetsarbeid, sier han.

Men også han er redd for å støte folk fra seg og bli for politisk.

LES OGSÅ: Slik skal troen frelse kloden

Vi er veldig varsomme med å bli for spesifikke politisk på områder hvor Bibelen ikke er spesifikk, Vi skal være frimodige og tydelige på verdier, men skal vokte oss vel for å bli for smale konkrete politiske løsninger, sier han.

Hegertun sier han som pastor kan si at menneskene har et stort og ærefullt oppdrag i å forvalte Guds skaperverk.

Men jeg kan ikke si at det er uetisk å fly så og så mange turer i året.

Misjonærer. Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk-Misjonssamband (NLM), og Rolf Kjøde, generalsekretær i Normisjon er noe mer offensive.

Som en kristen organisasjon er vi opptatt av å forvalte skaperverket. Derfor synes vi det er viktig å oppfordre til miljøbevissthet, og vi håper på gode forhandlinger og et godt resultat i København. Vi jobber i mange fattige land, og store klimaendringer vil ikke minst gå utover de fattigste, sier Ottosen.

Men også han er redd for å bli for politisk.

Vi må forvalte våre utspill i kristen tro og kristen etikk. Om vi er veldig spesifikke kan det være at vi forlater det, fortsetter NLM-lederen.

Kjøde i Normisjon sier de prøver å reise minst mulig, skifte ut gamle oljefyrer og prøver å legge inn klimabevissthet i det internasjonale arbeidet.

Vi har også planer å hjelpe en del av næringsvirksomheten vår i Aserbadsjan over på mer miljøvennlig energidrift.

Kjøde sier han høyt og tydelig kan gå inn i en politisk debatt om de store spørsmålene, men at det går ei grense på politisk detaljnivå.

Vi kan oppfordre folk til en enklere livsstil og snakke om at forbruket for oss rike må ned - særlig i juletida. Men for eksempel kirkens utspilll om å stoppe oljeboring i Lofoten: det kan godt være det er riktig, men jeg har ikke kompetanse som kristen leder til å mene noe om det, avslutter Rolf Kjøde.

Tror. Alle fire sier de tror at klimaendringene er menneskeskapte. Åge Åleskjær er den som stiller størst tvil rundt det.

Det er veldig mye blandet informasjon om saken. Dess mer en leser og hører, jo mer forvirrende er det, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter