Nyheter

Svenskene hører deg

Fra og med 1.desember overvåker svenskene dine mobilsamtaler, e-poster og internettbruk.

Debatten om Datalagringsdirektivet har gått for fullt over landet denne høsten. Men fra og med i dag første desember setter Sverige i gang med det Datatilsynets avdelingsdirektør Leif T. Aanensen kaller «datalagringsdirektiv del 2».

Det som gir svenskene lov til å overvåke all mobil og internett-trafikk som går innom Sverige er den såkalte FRA-loven. Den gir svenske Forsvarets Radioanstalt mulighet til å spane for å hindre terrorisme og trusler mot Sverige.

SPRÅK-AVLYTTING. Svenskene kan ikke snappe opp alt nordmenn gjør. Men Datatilsynet regner med at omtrent 8085 prosent av norsk internettrafikk passerer gjennom Sverige det vil si så å si alle sider du besøker som ikke er stasjonert i Norge. Også en del «.no-sider» kan bli overvåket, fordi de har sine baser i utlandet. I tillegg vil all mobilkommunikasjon som går via Sverige, også kunne bli spanet på. Svenske Tele2 og Telia er to svenske selskaper som opererer i Norge.

Alle e-poster, telefonsamtaler og internettinnhold vil ikke bli lagret, men det vil være forskjellige steder i det svenske kabelnettet hvor det finst avlyttingsutstyr som søker etter visse mønstre blant annet språk.

Hva de vil lytte etter er en velbevart hemmelighet, sier Aanensen, som mener at loven kan være «nedkjølende på ytringsfriheten».

Særlig når vi ikke vet hva de vil lytte etter, legger han til.

Ifølge Aanensen har Finland flyttet servere hjem for å slippe å bli overvåket av den gamle okkupasjonsmakten. Det har ikke Norge gjort.

SKJER I NORGE? - Kan det være at norsk etterretning driver slik overvåking?

- Vi får flere slike spørsmål, og noen sier at dette skjer og at det eneste «problemet» i Sverige er at myndighetene sier hva de gjør. Men om slik overvåking skjer uten at offentligheten vet det, er det et demokratisk og et stort samfunnsproblem, fortsetter Aanensen.

«STOPP DLD». Lars-Henrik Paarup Michelsen, leder av Stopp Datalagringsdirektivet , setter den svenske loven sammen med debatten om Datalagringsdirektivet.

- Det som er problemet med slike type lover, er at de blir behandlet hver for seg og at en ikke får mulighet til å vurdere det samlede overvåkingstrykket, mener han.

Paarup Michelsen kritiserer også den norske regjeringens informasjonsvirksomhet i forhold til FRA-loven.

- Tirsdag innføres en lov i Sverige som får vanvittige konsekvenser for nordmenn. Og det foregår ikke noe informasjonsarbeid overfor norske borgere som fra nå av vil ha noe helt annet å forholde seg til.

Vårt Land fikk mandag kveld ikke tak i en representant fra regjeringen som kunne svare på spørsmål om FRA-loven.

STORPOLITIKK. Loven har skapt stort politisk oppstyr i Sverige, og den rød-grønne opposisjonen har lovet å reversere loven om de kommer til makten ved neste valg. Tidligere i høst ble loven, som først ble vedtatt i 2008, endret på. Større hensyn til svenskenes personvern og klarere krav til hva som skal overvåkes og hvem som skal beordre hva som skal overvåkes, ble bestemt.

Les mer i svenske aviser:

Protester planlegges mot FRA-loven i Sverige (Svenska Dagbladet)

Svensk «snabbguide» om hva loven handler om (Dagens Nyheter)

Les mer om mer disse temaene:

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter