Nyheter

Misjonshøgskolen og TF inngår samarbeidsavtale

Teologisk Fakultet ved Universitetet i Oslo og Misjonshøgskolen i Stavanger skal samarbeide om forskning og undervisning.

En ny samarbeidsavtale mellom Misjonshøgskolen (MHS) i Stavanger og Det teologiske fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo trer i kraft fra 1. januar 2010.

Vi er to institusjoner med nokså ulike bakgrunn. TF er en del av den typiske vestlige universitetstradisjonen, mens Misjonshøgskolen har bakgrunn som misjonærutdanningsinstitusjon som retter oppmerksomheten mot misjon, teologi og kirkeliv i den tredje verden, sier Knut Holter, rektor ved MHS.

Nå håper de å lære av hverandre. Den nye avtalen skal bidra til å styrke teologi og interreligiøse studier innenfor akademia.

Utveksling. Samarbeidet vil foregå på ulike felt innen forskning og utdanning. På utdanningssiden gjennom utveksling av lærere og studenter, og samarbeid om utvikling av undervisning og etter-og videreutdanningstilbud.

På forskningssiden innebærer avtalen til blant annet felles forskningsseminarer, og samarbeid om ulike kurs på doktorgradsprogrammene.

Samarbiedet vil dels finne sted i tilknytning til det tverrfakultære forskningsprosjektet Religion i pluralistiske samfunn (PluRel), som er et av syv satsingsfelt ved Universitetet i Oslo. TF er «vertsfakultet for PluRel.

Lutherske. Begge institusjonene har en klar luthersk forankring, og har det siste tiåret hatt konkrete saker knyttet til hvilken rolle ansatte som ikke bekjenner seg til luthersk lære skal ha. Det gjaldt katolikk Ola Tjørhom på MHS, og gresk-ortodokse Stig Ragnvald Frøyshov på TF. Tjørhom fikk tilbud om å fortsette i et annet professorat da han konverterte, men valgte å slutte. Frøyshov er idag Professor i kirkehistorie på TF, som har krav om medlemskap i Den norske kirke. TFs fakultetsstyre har vedtatt at denne ikke bør videreføres, og håper at kirkeloven endres på dette punktet i forbindelse med at båndene mellom stat og kirke nå løsnes.

 Kan alle lærere utveksles, eller vil dere sette krav?

Vi vil aldri finne på å legge noen begrensninner på folk som inviteres til å forelese hos oss. Det regner jeg med at går motsatt vei også. Vi anerkjenner hverandres særpreg, men håper å kunne utfylle hverandre, sier Holter.

Forskning. TF-dekan Trygve Wyller påpeker at tradisjonelle forskjeller mellom de to institusjoene i hovedsak er uproblematisk i forbindelse med forskningssamarbeidet.

Det handler mest om kompetanseoppbygging i felt som vitenskapteori og metode. Forøvrig tenker jeg at det bare er en fordel for TF-studenter å få større kunnskap om det som MHS er gode på, slik som internasjonalt arbeid og misjonsteologi. Samtidig som jeg tenker at Misjonshøgskolens studenter kan ha fordel av å bli kjent med vår tradisjon, sier Wyller.

De siste årene er det blitt stadig mer vanlig at utdanningsinstitusjoner inngår formelle samarbeidsavtaler. Avtalene formaliserer eller bygger ut samarbeid som finner sted gjennom eksisterende forskernettverk.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter