Nyheter

Kongeparet besøker Sør-Afrika

Forskning og næringsliv er hovedtema for Harald og Sonja denne uken.

På det tettpakkede programmet er det også lagt inn tid til fredsprisvinnere, fotball-VM og kulturarrangement.

Det er gått elleve år siden kongeparet sist var på statsbesøk til Sør-Afrika, den gang med daværende president Nelson Mandela som vertskap. Siden da har både dronning Sonja og kronprins Haakon vært på visitter.

Dette blir et tre dager langt statsbesøk med næringsliv og forskning i søkelyset, sier kommunikasjonsrådgiver Sven Gjeruldsen ved slottet til NTB.

De bilaterale politiske forbindelsene mellom Norge og Sør-Afrika er allerede sterke, og parallelt med statsbesøket arrangerer Innovasjon Norge et omfattende næringslivsprogram for å fremme samarbeid mellom landene.

Ikke Mandela. Kongeparet ankommer Johannesburg mandag, men det offisielle programmet starter ikke før tirsdag. Da er det velkomstseremoni i hovedstaden Pretoria. Vertskap for besøket er president Jacob Zuma, som vant valget tidligere i år.

Kong Harald og dronning Sonja skal ha ønsket å møte den nå 91 år gamle fredsforkjemperen Nelson Mandela i løpet av besøket, men ifølge UD blir dette uaktuelt. Mandela trakk seg tilbake fra det offentlig liv i 2004.

Uansett blir det lunsj med fredsprisvinnerne Desmond Tutu, F.W. de Klerk og representanter for Nelson Mandela og Albert Luthuli i Cape Town onsdag.

Samme ettermiddag vil dronningen åpne en fredsprisutstilling på det sørafrikanske nasjonalgalleriet i Cape Town, i regi av Nobels Fredssenter.

Statsråder. Kongeparet ledsages av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), minister for forskning og høyere utdanning Tora Aasland (SV), samt representanter for olje- og energiministeren og nærings- og handelsministeren. Disse har for øvrig andre poster på sine program.

Onsdag vil kongen og dronningen møte norske næringslivsrepresentanter og avslutte dagen med et kulturarrangement med Mari Boine Band og sørafrikanske gjester.

Torsdag blir det omvisning for kong Harald på Green Point Stadium i Cape Town, som blir en av de mest imponerende arenaene under fotball-VM 2010. Dronning Sonja skal åpne et seminar om høyere utdanning og forskning på universitetet i byen. Der vil de kongelige gjestene få innblikk i forskningssamarbeidet på tuberkulose og hiv/aids mellom University of Stellenbosch og Universitetet i Bergen.

Møter folk. Før den offisielle biten av reisen avsluttes, skal dronningen på feltbesøk til Uitsig Clinic og besøke familier i Uitsig Township. Sør-Afrika sliter med en av de verste tuberkuloseepidemiene i verden, med forekomster som er over dobbelt så høye som i utviklingsland og 60 ganger høyere enn i Vest-Europa og USA. Utbredelsen av hiv og aids er også ekstremt høy, med mer enn 20 prosent av befolkningen smittet.

Etter lunch besøker kongeparet et prosjekt ved Zeekoevlei, landets største innsjø, der barn og unge lærer å seile.

Forhåpentligvis blir det mulighet for kongeparet til å nyte litt egentid innimellom slagene. Det er behagelig temperatur og sommervær på denne tiden av året i byene de skal besøke.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter