Nyheter

Fredsprisen skaper forundring

Var dette så lurt? Debatten går om Obama som fredsprisvinner. DISKUTER PÅ VERDIDEBATT: Var det riktig å gi Obama fredsprisen?

Meningene er mange om Nobelkomitéens beslutning om å tildele USAs president Barrack Obama fredsprisen. Kommentatorer og lesere i nettaviser verden over spør seg om dette var særlig lurt.

LES OGSÅ: Obama: Jeg fortjener ikke fredsprisen

Utrettet lite. Også på verdidebatt.no går tastaturene varme.

«Jeg kan overhode ikke stille meg inn i rekken av gratulanter, ennå, for han har ikke gjort noe. Og mine barn spurte, med rette, hva har han egentlig gjort annet enn en mengde med ord som ikke har skapt fred noe sted», skriver Fredrik W.-H. Steensen.

«Hva har han utrettet så langt? Men så lenge den europeiske liberale venstreside fortsetter å dyrke ham som verdens frelser så er vel tildelingen helt naturlig,» mener Andreas Dingstad.

«Jeg velger å legge vekt på håpet og mulighetene som denne tildelingen gir. Alt som kan styrke en vei videre tror jeg er bra. Da blir det for dumt å sitte med nisselua og akke seg syte over at tildelingen er dum» skriver Vårt Land-journalist Øyvind Woie.

LES OGSÅ: Stoltenberg: Spennende og fremsynt

Mindre verdt. Utenriksredaktør Tim Marshall i Sky News mener prisen like gjerne kunne ha gått til en missedronning.

Hvert år sier Miss World at hun ønsker fred på jorden og en verden uten atomvåpen. Dette er en fredspris for ikke å være George Bush, og jeg mener prisen er blitt mindre verdt, sier Marshall.

Svenske Expressens kommentator Mats Larsson trodde først det var en spøk at årets pris går til Obama.

Nobelkomiteen fortsetter å overraske, og ikke på en positiv måte. Jeg trodde man får fredsprisen for noe man har gjort, ikke hva man lover å gjøre, skriver han.

LES OGSÅ: Nobelkomiteens begrunnelse (ekstern side)

Albatross. Barack Obama har fått fredsprisen for hva han ikke er, mener Peter Beaumont i The Guardian:

«For å ikke være George W. Bush. (...) Spørsmålet nå er om det å ha blitt oljet for tidlig av komiteen med en nobelpris så billig tjent, vil hjelpe ham i hans internasjonale innsats eller bli en albatross rundt nakken hans. Noe all hans framtidige innsats vil bli dømt ut fra.»

Handler ikke. The Independent trekker fram at Obama ligger langt framme i ord, men henger etter i handling. Han lovet å stenge millitærfengselet på Guantanamo på Cuba, men vil ikke få det til før 2010 slik meningen var. Han sa at han ville avslutte Irak-krigen, men troppene kommer ikke hjem før tidligst 2012. Han vil ha en verden uten atomvåpen, men å samle andre nasjoner og amerikanske politikere bak målet er en annen sak. Det er viktig for ham å bekjempe klimaendringer, men han blir ikke ferdig med ny klimalovgivning før toppmøtet i København.

Modig skritt. Obama får prisen for sitt verdenssyn, melder BBC. Utenrikskorrespondent Paul Reynolds skriver blant annet:

«Selvfølgelig er dette en implisitt kritikk av tidligere president George W. Bush og de neokonservative, som ofte ble beskyldt for å forsøke å forandre verden i sitt bilde.»

Reynolds avslutter slik:

«Nobelkomiteen har tatt et modig skritt.»

Flaut. Michael Binyon i den konservative britiske avisen The Times mener tildelingen gjør fredsprisen til latter.

At Obama mottar en pris som en gang gikk til Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi og Mor Teresa, er absurd dersom den følges av en beslutning om å sende inntil 40.000 nye soldater til Afghanistan, skriver Binyon. Han tror Obama selv er flau over å få prisen så tidlig i sin presidentperiode.

DISKUTER PÅ VERDIDEBATT: Var det riktig å gi Obama fredsprisen?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter