Nyheter

Bø! i sommarland

Etter det norske aviser erfarer, er det bare flaks om du har overlevd sommeren så langt.

Du tar skrekkelig feil om du trodde at finanskrise, global oppvarming og svineinfluensa var nok å være bekymret for. Om sommeren arrangeres nemlig avismesterskapet i frykt, der avisene kappes om å være først med å oppdatere oss på hverdagens trusselbilde. Allerede i april kunne VG advare oss mot hva vi hadde i vente, da forsiden fortalte at «Eksperter varsler om skrekksommer».

Den offisielle åpningen av skrekksommeren ble lagt til 5. juli, da samme avis med krigstyper på forsiden kunne meddele at «Flått, klegg, mygg, veps og hoggorm Nå angriper de. Hoggormen vrimler nå i skog og mark og i sommervarmen klekkes horder av små mygg, som tørster etter ferskt blod».

Men dette var bare en liten forsmak på hvilke farer vi hadde i vente. Om du ikke har fått med deg alle avisenes velmenende advarsler, har vi her laget en liten oppsummering, slik at du skal være godt rustet til å komme deg helskinnet gjennom sommerens minefelt.

Mordersnegl. Mordersneglen har vært en plage for hageeiere de siste årene. Aviser har rapportert fra nasjonens krig mot mordersneglen, en krig der sneglen holder på å glefse i seg det lengste strået. Dagbladet rapporterer om hvor galt det er i ferd med å gå:
Supersneglen, en krysning mellom mordersneglen og vanlig nordisk skogsnegl, kan snart være på vei til en hage nær deg. Mordersneglen er kjent for å være svært glupsk, aggressiv og formerer seg raskt. Men den er ikke spesielt godt tilpasset det nordiske klimaet. Det er derimot den harmløse skogssneglen. Resultatet kan altså bli supersneglen, like glupsk som mordersneglen og med skogssneglens evne til å overleve i nordisk klima. Men det er for tidlig å si om dette virkelig blir en «monstersnegle».

Lyn. Etter lynnedslag på Østlandet i starten av juli, gir VG uvurderlige tips for dem som er «i ferd med å bli truffet av lynet»:«Det anbefales å sette seg på huk, for å bli lavest mulig. Med armene inntil kroppen og beina samlet. Å ha på seg gummistøvler hjelper ikke».

Flått. Det meldes ofte om rekordmange ofre for flåtten.
På en god flåttsommer blir det meldt om over 400 flåttofre, skriver Aftenposten. Men en god flåttsommer blir bare blåbær sammenlignet med selveste «dødsflåtten» som flere aviser kunne melde om i fjor sommer.
«Dødsflått på vei til Norge. Den fryktede taiga-flåtten sprer seg vestover fra Sibir og bringer med seg et aggressivt og mulig dødelig virus», observerer VG nøkternt.

Oldenborre. Oldenborre er en bille som finnes i tre varianter, og alle er helt ufarlige. Under overskriften «Invadert av biller Angriper tilfeldige hager» kunne VG fortelle om hagen til en familie i Nesbyen som er blitt godt besøkt av slike biller i sommer:
Tusenvis av biller har spist opp hagen. Ungene tør knapt gå ut. Marerittet til Nesbyen-familien kan ramme overalt. Vårstellet av hagen var til ingen nytte. En skikkelig sommerplage har ødelagt plen og busker.

Brennmanet. «Se ned i vannet før du hopper», tipser Dagsavisen.

Gjedde. VG omtalte for noen år siden at selv ferskvannsfisk utgjør en trussel. Badegjester med frykt for å bli spist levende, bør skygge unna den svenske innsjøen Lillesjö i sommer. Der finner man nemlig gale, glefsende, menneskeetende gjedder! Den svenske kvinnen Ingela Lorentzon ble for et par uker siden angrepet mens hun badet i innsjøen, skriver avisen.

Sommerfugl. Det kan vise seg at den en gang så harmløse sommerfuglen har utviklet seg til å bli et blodsugende monster.
Svenske medier meldte i går om en ny, blodsugende sommerfugl. Den skal ha dukket opp i Uppland i Sverige, skriver VG, og legger til at det kun er i laboratorieforsøk forskere har sett at enkelte sommerfugler, som vanligvis er frukt-etere, kan suge blod av mennesker.

Syden-balkong. «Advarer mot dødslek på Syden-balkonger», skriver VG og holder opp en formanende pekefinger til dem det måtte gjelde:
Skrubbsår, blåmerker og en kul i hodet ble resultatet da Sophie (18 år) falt ned fra taket. Nå advares nordmenn mot fylleklatring på Kos.

Aller farligst. Med alle disse farene som truer rett utenfor din dør, er det kanskje tryggest å smekke igjen overlåsen og holde seg hjemme. Men ifølge Aftenposten finnes det ingen huller å krype inn i, ingen steder å gjemme seg: Aller farligst er det faktisk å være hjemme. Det er her at flest ulykker som bringer oss til legebehandling skjer. Mer enn 292 000 nordmenn skader seg i ulykker i hjemmet eller på fritiden hvert år. Antallet er økende.

Skaff deg en levende lynavleder

Helén Vikstvedt fra TV2s Hjelpekorpset tror ikke det finnes flere farer om sommeren enn dem som allerede er omtalt i avisene.

Har du noen råd for den som måtte være i ferd med å bli truffet av lyn?
Generelt sett bør man prøve å forbli så kortvokst som mulig gjennom livet. Og der har jeg bomma stygt. I tillegg bør man prøve å finne seg en høy venn. Jeg tror det er derfor Solveig Kloppen liker å henge så mye sammen med meg, sier Helén Vikstvedt, som er 23 centimeter høyere enn sin programlederkollega Solveig Kloppen fra TV2s program Hjelpekorpset.

Er Norge et spesielt farlig land?
Jeg tror det er like farlig over alt. Men jeg har et inntrykk av at nordmenn rammes verre enn andre.

Er det noen farer som ikke er dekket av mediene?
Nei, det tror jeg ikke. Når de har klart å finne fram til en blodsugende sommerfugl i Sverige, så regner jeg med at de har full kontroll på absolutt alt som kan ramme oss nordmenn.

Hvor er det tryggest?
Ettersom hjemmet skal være det farligste stedet å være, tror jeg det smarteste er å reise til et hotell der man holder seg innendørs og leser reiseskildringer. Da unngår man de fleste problemene.

Etter å ha lest i avisene om hvordan man kan unngå svineinfluensa, har Knut Nærum fra Nytt på nytt sluttet å slikke på dørhåndtak. Du kan lese mer om hvordan Knut Nærum mener vi kan unngå sommerens mange farer i Vårt Lands papiravis.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter