Nyheter

Frykter ulykker på kirkegårdene

70 prosent av gravstøttene i Bergen kan være feilmonterte.

Tallene anslås av Arne Tangen, leder for Åsane Stein, som er en av leverandørene av gravstøtter til kirkegårder i Bergen.

Jeg venter bare på at noen skader seg, sier Tangen til ba.no .

LES OGSÅ: Pårørende får regning ved kirkegårdshærverk

Døde av skadene. Gravminnene som er feilmonterte mangler bolter mellom sokkel og stein. Det kan gjøre dem til dødsfeller.

De tyngste gravsteinene veier opp mot 150 kilo og kan gjøre stor skade, sier Tangen.

For syv år siden skjedde nettopp dette. En fire år gammel jente døde av skadene hun fikk da en gravstein veltet over henne på Værnes kirkegård i Stjørdal. Steinen var ikke boltet fast i sokkelen, og løsnet da jenten prøvde å klatre på den.

Spare penger. Ifølge Gravferdsloven, som trådde ikraft i 1997, har den enkelte graveier ansvar for å sikre gravminnet med bolter mellom sokkelen og selve steinen.

Det er firmaer i Bergen som fortsatt leverer gravsteiner uten steinsokkel. Motivet er helt klart å spare penger, tror Tangen, og legger til at det koster rundt 2.000 kroner mer å levere et gravminne på sokkel.

Etter forskriftene. Gravferdsforvaltningen ved Bergen Kirkelige Fellesråd, hevder på sin side at flesteparten av gravminnene som steinhuggerne har levert er etter forskriftene. Likevel ble det tidligere i år sendt ut brev fra Bergen kirkelige fellesråd om innskjerping av reglene.

For å påpeke enda tydeligere at reglene skal følges, sier Inghild Hareide Hansen, leder for gravferdsforvaltningen, til ba.no.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter