Nyheter

Obama hyllet heltene fra D-dagen

65 år siden allierte soldater gikk i land i Normandie.

USAs president Barack Obama, Storbritannias statsminister Gordon Brown og Frankrikes president Nicolas Sarkozy markerte lørdag at det er 65 år siden D-dagen.

Tusenvis av britiske, kanadiske og amerikanske soldater gikk i land i Normandie den 6. juni 1944, i det som har blitt kjent som D-dagen. Dagen var starten på de alliertes invasjon av det tyskokkuperte Frankrike.

Minneseremonien ble holdt på den amerikanske gravlunden i Colleville-sur-Mer nær Omaha Beach, ett av stedene hvor soldatene gikk i land. 9.387 amerikanere er gravlagt der, og ved hver grav står det et hvitt steinkors.

Takket soldatene. Obama la ned en krans da han kom stedet sammen med sin kone Michelle, og han holdt senere en tale for å minnes de falne.

De allierte styrkenes mot på D-dagen gjorde at det 20. århundret skiftet kurs, sa Obama i sin tale.

President Sarkozy takket i sin tale de allierte for den innsatsen de gjorde for å frigjøre Frankrike og resten av det okkuperte Vest-Europa. Og han takket spesielt amerikanerne for motet de utviste på Omaha Beach.

Jeg vil takke de overlevende som er her i dag. Vi har vår frihet takket være dere, sa han.

Også den britiske statsministeren Gordon Brown og Canadas statsminister Stephen Harper trakk fram ofrene de allierte styrkene gjorde i sine taler.

Bedre forholdet. Møtet i Normandie lørdag var også en mulighet for USAs og Frankrikes presidenter til å bedre forholdet mellom de to landene. Frankrike var kritiske til USAs utenrikspolitiske linje under Bush-administrasjonen.

Iran og Israel-Palestina-konflikten var blant de viktigste temaene under lørdagens lunsjsamtale i Caen mellom Sarkozy og Obama.

Vi vil samarbeide tett på mange områder, blant annet i kampen mot terrorisme, sa Obama på en pressekonferanse etter møtet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter