Nyheter

Tronarvinger bekymret for grønlandsisen

To kronprinser og en kronprinsesse lærer om klimaendringene.

De tre skandinaviske tronarvingene kronprins Frederik, kronprins Haakon og kronprinsesse Victoria kom onsdag til Grønland. Her skal de studere innlandsisen og lære mer om klimaendringene.

Hundespann. Den danske kronprinsen, som for noen år siden dro med hundespann over Grønland, blir nærmest å regne som en reiseleder for den kongelige gruppen under det seks dager lange oppholdet.

LES OGSÅ: Prises for sitt miljøengasjement

Verken Victoria eller Haakon har vært på Grønland tidligere.

I fjor var alle tre på Svalbard, der de blant annet studerte havisens forandringer i området.

LES OGSÅ: Annan ber Norge lede miljøkampen

Lære og forstå. Vi gleder oss veldig til turen, til å se og oppleve blant annet det som skjer på forskningsområdet, og registrere mulige klimaendringer, fortalte kronprins Frederik ved ankomsten til Kangerlussuaq.

Også hans to «kolleger» Victoria og Haakon ser med glede fram til det seks dager lange oppholdet på Grønland.

I fjor studerte vi havisen på Svalbard, i år skal vi studere innlandsisen på Grønland som er en ny dimensjon. Det blir veldig spennende, særlig for oss som ikke har vært på Grønland tidligere, sa kronprins Haakon.

Kjente forskere.Sammen med en rekke internasjonalt anerkjente forskere vil de tre tronfølgerne under reisen få innblikk i hvordan klimaendringer har påvirket Grønland og dets befolkning.

Om bord på inspeksjonsskipet Ejnar Mikkelsen fra Kangerlussuaq til Diskobukten vil de tre sammen med klimaforskere observere grønlandske naturforandringer og følge forskernes forelesninger om klimaforandringer i det arktiske miljø.

LES OGSÅ: Vil bli klimakonge

Varmere vann. Underveis skal følget blant annet besøke Københavns universitets forskningsstasjon Arktisk Station. De skal også til Ilulissat, Grønlands mest produktive isbre, som i løpet av få år har trukket seg 15 km tilbake som følge av varmere vann i fjorden.

Deretter reiser tronfølgerne til forskningsstasjonen NEEM på innlandsisen, hvor Center for is og klima ved Københavns universitet sammen med internasjonale partnere foretar iskjerneboringer ned til 3 kilometers dybde.

Besøket på Grønland avsluttes i Kangerlussuaq mandag 1. juni.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter