Nyheter

Tamiltigrene er utradert

Sri Lankas militære hevder de har drept geriljaens leder.

LTTE-geriljaen er utradert og den tamilske geriljaens leder drept, sier militære talsmenn på Sri Lanka. Dermed kan en av verdens mest langvarige borgerkriger være over.

Tamiltigrenes toppsjef Velupillai Prabhakaran skal ha blitt skutt og drept mandag da han forsøkte å flykte fra regjeringssoldater som hadde omringet ham. To av hans nærmeste medarbeidere ble også drept, sa en framtredende tjenestemann i det srilankiske forsvaret.

Ifølge tjenestemannen, som ikke vil oppgi navnet sitt, forsøkte Prabhakaran og to nære medarbeidere å flykte fra regjeringssoldatene ved å gjemme seg i en ambulanse. Men ambulansen ble omringet og de tre skal ha blitt skutt og drept.

Siste område tatt. Pottu Amman og Soosai satt i bilen sammen med Prabhakaran, tilføyde den srilankiske tjenestemannen.

Tigrene hadde til slutt bare kontroll over et område på 100 ganger 100 meter, og nå er dette området inntatt, sa han.

Vellupilai Prabhakaran ble lenge dyrket som en «solgud» av sine tilhengere, men ble stemplet som stormannsgal og fullstendig hensynsløs av motstanderne. Han var ettersøkt som terrorist, og skal ha stått bak drapene på flere ledende politikere.

Blant disse var Sri Lankas president Ranasinghe Premadasa i 1993, utenriksminister Lakshman Kadirgamar i 2005 og en lang rekke lokale ledere. Han var også anklaget for å stå bak drapet på Indias tidligere statsminister Rajiv Gandhi i 1991.

Våpen. Den internasjonale politiorganisasjonen Interpol beskrev ham i en etterlysning som «svært årvåken, kjent for å forkle seg og i stand til å håndtere avanserte våpen». Prabhakarans tamiltigre hadde både sin egen hær og små marine- og luftstyrker.

Disse styrkene hadde siden 1983 kjempet for en egen tamilsk stat i de nordlige og østlige delene av Sri Lanka. Mer enn 70.000 mennesker hadde allerede mistet livet i denne krigen, da den i vår gikk inn i sin sluttfase.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter