Nyheter

Lofot-vern fra KrF

KrF gjør som Senterpartiet: Vil ha vern utenfor Lofoten og Vesterålen iallefall ut neste stortingsperide. DISKUTÉR: Hvor går KrF?

Men ikke til evig tid, slik Venstre og SV vil. Til det er er oljevennene i KrF for mange. Men en eventuell ny regjering av Høyre, Venstre og KrF kommer til å få en hard fight dersom de skal enes om petroleumsfrie områder i nord.

LES OGSÅ: Hareide ut mot partifeller etter homovedtak

Barentshav ut. Landsmøtets oljedebatt splittet KrF i ulike leire. Vestlendinger protesterte mot å programfeste lavt utvinningstempo. Det vant de frem med. Og folk nordfra var splittet i oljevennlige og fiskerivenner.

Men flertallet i KrF vedtok til slutt at det opprettes petroleumsfrie soner i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og kystnære områder i Skagerak. Opprinnelig var også Barentshavet inkludert som sone, men landsmøtet ønsket ikke fullt så mye vern. Kystnære og sårbare deler av Barentshavet skal imidlertid til vurdering som verneområde.

LES OGSÅ: KrFs kristen-krav kan bli historie

Fryktet klimasjokk. I tillegg ville flertallet ha elektrifisering av sokkelen.

Vi bør ikke åpne nye oljefelt for produksjon, sa annenkandidat Steinar Reiten fra Møre og Romsdal i debatten. Han var svært bekymret for fremtidig klimasjokk.

Stortingskandidat Kjell Arvid Svendsen fra Rogaland advarte partiet mot å være for bastant i verne-iveren. Mer miljøvennlig teknologi utvikles. Og:

Så blir det mindre inntekter til det vi skal fylle programmet med.

LES OGSÅ: Stemmeprotest mot Inger Lise Hansen

Trenger pengene. Akkurat det måtte også partileder Dagfinn Høybråten poengtere. KrF-delegatene har under landsmøtet plusset på programmet med atskillige milliarder kroner:

Det vi har vedtatt forutsetter inntekter, sa Høybråten, som anbefalte flertallsinnstillingen med petroleumsfrie soner. Han var imidlertid tilfreds med at det ikke ble sagt noe om utvinningstempo.

LES OGSÅ: Ga ledelsen milliard-sjokk

Arvesøl. For mange av KrF-delegatene er norsk oljepolitikk på kollisjonskurs med drømmen om å verne kloden mot overoppheting.

Arvesølv kan bli til arvesøl, sa Tore Storehaug fra Sogn og Fjordane.

DISKUTÉR: Hvor går KrF?

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter