Nyheter

Samlivskrise nå? Kom tilbake i august

Familievernkontor trenger 40 millioner kroner for å opprettholde tilbudet.

En rundspørring Vårt Land har gjort blant landets 64 familiekontorer viser at økonomien er på bristepunktet flere steder:

  • Familievernkontoret i Drammen kan ikke tilby time før etter sommerferien til de som henvender seg nå.
  • Familievernkontoret i Nordland vurderer å legge ned både samlivskurs og behandlingsgrupper for voldelige menn.
  • Familiekontoret Oslo Sør opplever at tilbudet «sakte blir skviset».

Må kutte. Til tross for svært fornøyde brukere og et stadig økende antall henvendelser bevilger ikke regjeringen nok midler til familiekontorene. Nå må stillinger kuttes. Taperne blir familier og par i krise.

Færre vil få hjelp, og flere vil gå lenger uten å få assistanse, sier daglig leder Tor Eivind Erikstein ved Familiekontoret i Øvre Telemark.

Han frykter at problemene for dem som søker hjelp vil bli vanskeligere å løse, jo lenger de må vente.

På landsbasis anslår generalsekretær i Kirkens Familievern (KF) Stein Hardeng at det er nødvendig med ekstrabevilgninger på til sammen 20 millioner kroner i 2010 og 20 millioner kroner i 2011 for å opprettholde og styrke dagens tilbud for familievernet i Norge.

Situasjonen er meget vanskelig. Mange er bekymret, sier Hardeng.

Sverre Shetelig, avdelings­direktør for familievern i Bufetat (Barne-, ungdoms- og familieetaten), region øst, bekrefter at den økonomiske situasjonen er vanskelig og går ut over tilbudet.

Jeg er bekymret for bemanningen, det har vi uttrykt overfor direktoratet, sier avdelingsdirektøren.

Etterslepet skyldes at bevilgningene fra regjeringen ikke er utvidet i takt med prisstigning og lønnsvekst de siste årene.

LES OGSÅ:

Flere kristne skiller seg

Vil ikke love mer. Barne- og ­likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil ikke love mer penger til familievernet. Hun sier at departementet er klar over den økonomiske situasjonen, men vil ikke gå inn på konkrete forslag før budsjettforhandlingene.

Regjeringen mener at familiekontoret er viktig for foreldre og deres barn. Derfor er bevilgningene økt med ti millioner kroner i år, sier barne- og likestillingsministeren.

Men ti millioner er ikke nok til å fylle de store hullene som allerede finnes i økonomien til familievernet.

Mesteparten av de bevilgningene vil gå med til å dekke tap som finnes fra før, sier Sverre Shetelig i Bufetat.

LES OGSÅ: Familiekontorer sliter

Flere skilsmisser. Vårt Land har vært i kontakt med avdelingsdirektørene for familievern i Bufetat i både region Midt, Sør og Øst. De bekrefter at livremmen er strammet inn.

Vi lever under et sterkt press. Pågangen er stor og økonomien er stram, sier Ann-Kristin Stapnes, avdelingsdirektør for familievern i region Sør.

I region sør må seks og en halv terapeutstilling kuttes om ikke budsjettrammene utvides. Det tilsvarer i overkant av ti prosent av terapeutstillingene, og gjør leder for Grenland Familiekontor Even Tengesdal opprørt og bekymret.

Dette kan føre til at flere par går fra hverandre, hvis de ikke får hjelp når de trenger det, advarer Tengesdal.

Han trekker fram at menneskene som rammes av kuttene ikke har en sterk stemme i samfunnet; dette gjelder familier med vold og krangling i hjemmene, par som sliter og barn som rammes. Samfunnsøkonomisk er det lønnsomt å hjelpe disse, mener Tengesdal som peker på at familiekontorene driver forebyggende barnevern og psykisk helsevern.

Stortingsrepresentant Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) fra Telemark tar varselropene fra Grenland på alvor.

Det ville være veldig synd om de måtte bygge ned tilbudet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter