Nyheter

205 jordskjelvofre begravet på langfredag

289 mennesker er bekreftet omkommet.

Hele Italia sørget langfredag over de nærmere 300 menneskene som omkom i jordskjelvet fire dager tidligere. For mange av de overlevende er sorgen blandet med både sinne og oppgitthet, men også håp.

Under ruinene kan vi føle ønsket om å starte på nytt, bygge opp igjen og drømme videre, sa Vatikanets nest høyeste geistlige, kardinal Tarcisio Bertoni, som ledet den statlige begravelsen for 205 av de døde.

Til sammen er 289 nå bekreftet omkommet.

Over hele Italia vaiet flagg på halv stang. Butikker var stengt, og flyplassene stanset avgangene i et minutt til minne om de døde etter jordskjelvet mandag.

Den statlige begravelsen ble holdt på en paradeplass ved en politiskole i byen LAquila, som ble hardest rammet av jordskjelvet. Noen av de store kistene hadde små, hvite kister oppå seg. Det var barn som skulle gravlegges sammen med sine foreldre.

LES OGSÅ: De kan late som om de er på campingferie

Mot og solidaritet. Disse døde vil alltid være med oss. Barna, studentene, alle sammen. Jeg er fylt med smerte, men vi må forbli håpefulle. Vi er et sterkt folk, jeg har sett mye mot og solidaritet, sier 59 år gamle Daniela som deltok på gudstjenesten.

En annen sørgende, Piero Faro, ga imidlertid også uttrykk for sinnet som mange føler, da han viste en familievenn sin siste respekt.

Huset deres ramlet bare fra hverandre. Dette skulle ikke ha hendt, sier han.

Mange kysset og klemte på kistene, som var dekket med blomster og bilder av de døde.

En hilsen fra pave Benedikt XVI ble lest opp, der paven ber folk om å forsøke å holde motet oppe.

Statsminister Silvio Berlusconi deltok også i begravelsen, og etterpå kunngjorde han at han vil åpne noen av sine private boliger for å gi husly til de mange hjemløse. Ifølge Berlusconi er nærmere 40.000 mennesker blitt hjemløse.

LES OGSÅ: Slitsom natt i Italia

Håpet svinner. Redningsarbeider jobber fortsatt i ruinene, men nå mer med ønske om å finne alle de døde. Ifølge myndighetene er letingen snart over.

20-30 personer er fortsatt ikke gjort rede for etter skjelvet som rammet Abruzzo-regionen mandag morgen. 1.170 mennesker er skadd, og for 179 av dem er tilstanden alvorlig, opplyste politiet fredag.

Politiet står vakt i de forlatte boligområdene for å hindre plyndring, og fredag kunngjorde Berlusconi at fire mennesker er arrestert, mistenkt for tyveri fra ødelagte hus. De fire ble oppgitt å være rumenere, og de skulle ifølge statsministeren stilles for retten allerede samme kveld.

LES OGSÅ: Etterskjelv vanskeliggjør redningsarbeid

Etterskjelv. Kraftige etterskjelv ryster fortsatt regionen. Det hemmer redningsarbeidet og skaper uro blant de overlevende. Ifølge italienske myndigheter er over 24.000 installert i teltleirer, mens mer enn 15.000 er innlosjert i hoteller og i private hjem på adriaterhavskysten, og 700 bor i oppvarmede sovevogner som jernbanen har stilt opp med på stasjonen i LAquila.

Men det er likevel tilløp til at livet vender tilbake til det normale i LAquila. Torsdag åpnet flere butikker, blant dem bakerier, apotek og slaktere.

Både folk og myndigheter retter nå blikket mot gjenoppbyggingsarbeidet som står foran dem. Et anslag går ut på at skadene beløper seg til 3 milliarder euro, over 26 milliarder kroner.

Regjeringen har kunngjort at de vil granske anklagene om at byggeindustrien bidro til å gjøre tragedien større, fordi byggearbeidet var av dårlig kvalitet. Blant bygningene som raste sammen var et sykehus og et studenthjem. Begge burde vært motstandsdyktige mot jordskjelv.

President Giorgio Napolitano var blant dem som rettet anklager mot byggebransjen.

Folk må undersøke sin egen samvittighet, sa han da besøkte katastrofeområdet torsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter