Nyheter

Tragisk start på påsken

Minst 27 omkom og tusenvis skal ha blitt hjemløse etter jordskjelv i Italia.

Hjerteskjærende scener utspant seg i jordskjelvrammede LAquila etter at et kraftig jordskjelv hadde lagt mange av byens bygninger i grus.

Skjelvet rammet på verst tenkelig tidspunkt midt på natten og mange ble derfor fanget inne i sammenraste hus.

Mandag formiddag var 27 mennesker registrert omkommet i jordskjelvet som rystet Abruzzo-regionen, rundt 10 mil nordøst for Roma grytidlig mandag morgen. Minst fem av ofrene er barn. Antallet døde fryktes å stige utover dagen.

Hjelpemannskaper med hunder var raskt på plass og startet søk i ruinene av hus, deriblant et studenthjem i byen LAquila, der man frykter at et drøyt titall studenter ligger begravet.

Utenfor studenthjemmet samlet det seg gråtende medstudenter, mange med tepper om skuldrene.

Vi klarte å komme oss ut, men vi måtte bane oss vei gjennom et hull i trappa, fordi taket var rast sammen, fortalte den 22 år gamle studenten Luigi Alfonsi.

Jeg lå i senga da jordskjelvet kom. Det virket som om det aldri opphørte, og jeg hørte murbiter fra bygningen rase ned rundt meg, forteller han.

Rundt 30 savnet. Rundt 30 mennesker er savnet, ifølge politimyndighetene i regionen.

Det er den verste tragedien siden starten av dette århundre, fastslo Guido Bertolaso, sjefen for sivilmyndighetene i området.

EU og flere andre land tilbyr seg nå å hjelpe Italia. Blant landene som vil hjelpe, er Frankrike, Tyskland, Hellas, Israel og Russland. Men en italiensk tjenestemann sier at det foreløpig ikke trengs hjelp fra utlandet.

Statsminister Silvio Berlusconi avlyste mandag en tur til Moskva på grunn av skjelvet.

Han vil i stedet reise til jordskjelvområdet.

At regjeringssjefen er til stede, kan være nyttig, sier Berlusconi til italiensk fjernsyn.

Kraftig skjelv. Skjelvet målte 6,3 på Richters skala, ifølge geologer i USA, mens italienske målinger viser at det hadde en styrke på 5,8. Episenteret lå i nærheten av byen LAquila.

Et skjelv av en slik størrelse kan føre til store skader, ikke minst i Italia der det er mange gamle bygninger. Skjelvet kunne også kjennes godt i Roma.

Søndag kveld ble det registrert et middels kraftig jordskjelv ved Ravenna i det nordlige Italia, som kunne kjennes langs hele adriaterhavskysten fra LAquila i sør til Trieste og Bologna i nord. Dette skjelvet målte 4,6.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter