Nyheter

Millioner lider av matmangel i Nord-Korea

Kommer i skyggen av landets rakettoppskytning.

Mens verdenssamfunnet diskuterer hvordan Nord-Korea skal straffes for søndagens rakettoppskyting, lider millioner av landets innbyggere av matmangel.

Etter en rekke dårlige avlinger sier FNs matvareprogram (WFP) at opptil 40 prosent av Nord-Koreas 8,7 millioner innbyggere vil ha et stort behov for matvarehjelp de neste månedene.

Vi håper verdenssamfunnet fortsatt vil huske matvarekrisen i Nord-Korea. De humanitære behovene må ikke forsvinne i andre hendelser, sier WFP-talsperson Lena Savelli.

Akkurat nå er det en mager sesong, og det er fortsatt mange måneder til den neste gode innhøstingen kan finne sted, fremholder hun.

I fjor høst sendte matvareprogrammet ut en appell om over 500 millioner dollar til matforsyninger til Nord-Korea, men så langt har kun 11 prosent av det beløpet kommet inn.

LES MER: Nord-Korea skjøt opp rakett

Mest sårbare. Vi hadde håpet på å kunne skaffe mat til de mest sårbare, til de eldre, barnehagebarn, gravide kvinner og folk som er innlagt på sykehus. Men vi er ikke i stand til å gi dem fulle rasjoner. Vi kan kun gi dem om lag 15 prosent av det de trenger, sier Savelli.

Matmangelen fører blant annet til feilernæring blant gravide kvinner og vekstforstyrrelse blant barn, sier hun. På landsbygda er nå mange avhengig av hjelp fra slektninger for å overleve.

Nord-Koreas innbyggere opplevde hungersnød på 1990-tallet, og landet er blitt den største mottakeren av WFP-hjelp. Noen eksperter mener flere millioner mennesker har bukket under for sult i landet siden den gang.

LES MER: Obama vil fri verden fra atomvåpen

Tok ikke imot. I mars bestemte Pyongyang seg for å nekte å ta imot matforsyninger fra USA, en av landets viktigste bistandsytere. I fjor sendte ikke Sør-Korea sitt vanlige bidrag på flere tusen tonn ris og gjødsel som følge av at myndigheten i nord ikke ba dem om forsyninger.

Vestlige land reagerte kraftig da Nord-Korea gjennomførte en rakettoppskyting søndag, og hardere sanksjoner mot landet er igjen aktuelt.

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Nord-Korea, Vitit Muntarbhorn, understreker at ansvaret for den prekære matmangelen i landet uansett ligger på myndighetene.

På toppen sitter et undertrykkende regime som er oppsatt på sin egen overlevelse. Under dem går vanlige folk gjennom utålelige og endeløse lidelser, skrev han i en rapport i mars.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter